Deltok for første gang i meklingskonkurranse

For første gang stilte UiO med et lag i Bucerius Mediation Competition.

Forhandlingslaget med dommere

Forhandlingslaget med dommere og mekler, foto Sigve  Nærø Innselset

25. – 27. november gikk meklingskonkurransen Bucerius Mediation Competition (BCM) av stabelen. Opp mot 30 lag fra hele verden møttes i Hamburg, og for første gang stilte UiO med eget lag i konkurransen.

Laget bestod av Maura Constanze Lehmann, Emil Morgenlie Skei, Magnus Reenberg Weihe, som alle studerer juss ved UiO. I tillegg deltok CELLs studentprosjektleder for forhandlinger, Sigve Nærø Innselset. Laget ble satt opp en kort måned før avreise, og brukte fredagene til forberedelser frem mot konkurransen.

Vil få flere til å delta i juridiske konkurranser

 Å få jusstudenter ved UiO til å delta i internasjonale tvisteløsningskonkurranser er en del av en større satsing fra CELL og Det juridiske fakultet. CELL-prosjektet «Forhandlinger" skal styrke studentenes forhandlingsferdigheter. I tillegg til forhandlingsvalgemnet og kontraktsforhandlingsøvelsen på JUS3112, skal prosjektet gi studenten flere verktøy for å bli bedre forhandlere.

På nyåret starter blant annet enn seminarrekke kalt forhandlingsbrief. Der kan studenter lære om forhandlingsplanlegging og øve seg på forhandlinger. I tillegg får noen studenter muligheten til å konkurrere internasjonalt. De som deltar på konkurranser tilbakefører erfaringer til resten av studentene gjennom forhandlingsbriefene. 

Kommersiell tvist i fokus

BCM er en meklingskonkurranse som tar for seg kommersielle tvister. Her får studentene fordype seg i kommersielle problemstillinger, og løsningen av dem, i en internasjonal kontekst ved å representere en klient i meklinger.

I år var temaene kontraktsbrudd og behov for avtalerevisjon. I motsetning til en prosedyrekonkurranse er målet i meklinger ofte å skape merverdi for de involverte partene. Deltakerne forhandlet blant annet om endring av kontrakt som følge av Force Majeure. Det som er spesielt med konkurranser innenfor alternativ tvisteløsning er at hver part mottar konfidensiell informasjon fra sine klienter. I møte med motparten må man først samle beslutningsgrunnlag og deretter utvikle løsninger. 

– Det har vært en lærerik prosess. Vi har jobbet intenst med forhandlingsteknikk for å være rustet for møte med det uventede. Man tvinges til å vurdere hva som er gode og dårlige kommersielle løsninger, særlig hvis motparten har motstridende interesser, forteller Magnus Reenberg Weihe.

Hektet på forhandlinger

Både Maura og Emil har tatt valgemne i forhandlinger ved UiO. De så på BCM som den perfekte anledning for å prøve kunnskapen i praksis. 

Vi deltok også på et veldig spennende foredrag om samtaleanalyse i forberedelsesperioden. Foredraget ble holdt av Rein Ove Sikveland fra NTNU og var arrangert av Sverre Blandhol. —Det er spennende å se hvordan riktig ordbruk i følge teorien kan være avgjørende. Gjennom konkurransen har vi fått erfare at dette stemmer, sier Emil. 

Fikk reise til Hamburg

Konkurransen, avholdes i Hamburg. En ekstra bonus var dermed en tur til Tyskland. For Magnus ga opplevelsen mersmak:

– Jeg har tidligere deltatt i en digital internasjonal forhandlingskonkurranse. Å være i et annet land, møte jusstudenter fra hele verden, i tillegg til tyske advokater, har vært perspektivdannende og berikende.

Laget opplevde det internasjonale aspektet ved konkurransen som givende, i et ellers nasjonalt orientert jusstudium. 

– Det er kult at det er internasjonalt. Det gir en mulighet til å se hvordan jusstudenter fra ulike land resonnerer rundt like problemstillinger, forteller Maura, som fikk svært gode skussmål fra dommerne for sin evne til å fremvise empati i en vanskelig mekling. 

Arbeidskrevende og lærerikt

Selv om studentene oppgir at det har vært en morsom og sosial opplevelse, så legger de ikke skjul på at det er arbeidskrevende å delta i en internasjonal forhandlingskonkurranse.

– Det er ikke så veldig vanskelige sakskompleks i denne konkurransen, men man konkurrerer mot de alle beste studentene fra hele verden. Forberedelsene må derfor være ferdighetsorienterte, sier Emil. – Det er per nå ikke annet på studiet som forbereder deg så godt på å representere en klients interesser, understreker han. 

Laget fikk ikke finaleplass denne gangen, men fikk forhandle laget mot Tyskland, India og Tsjekkia.

– Vi har hatt høy måloppnåelse likevel. Gode skussmål fra dommere og en enorm utvikling av egne ferdigheter. Basert på tilbakemeldingene fra dommerne var vi nok i øvre sjikt – men denne gang var ikke marginene på vår side, sier studentprosjektleder Sigve Nærø Innselset. Han startet prosjektet to måneder før konkurransen: – Lagets deltakelse viser hva CELL kan få til på kort tid. Nå blir vår oppgave i første omgang å skape interesse og spre kunnskap om forhandlinger på fakultetet, før det blir muligheter for deltakelse i konkurranser enten i Bologna i mars eller i Wien i juli. 

Ved spørsmål om studentene ville anbefalt å delta i en internasjonal forhandlingskonkurranse er studentene samstemte:

– Absolutt! Det er en opplevelse som er like gøy som den er lærerik. Å komme ut av landet og trene på hverdagen som advokat er helt klart å anbefale, sier Emil. 

Publisert 7. des. 2022 13:31 - Sist endret 7. des. 2022 16:46