Nyhetsbrev fra CELL - Februar 2023

Vinterferien er ingen brems for aktivitetene i CELL. I nyhetsbrevet for februar kan du lese om LILO Talk, forhandlingskurs, jobbutlysninger og mye mer.

Bildet kan inneholde: bord, bygning, stol, engineering, pulten.

CELL arrangerte i januar og februar sitt første forhandlingskurs. (Foto: Sigve Nærø Innselset, UiO)

LILO Talk med Trine Melsether

Den tredje LILO Talk gikk av stabelen, hvor vi fikk høre fra Trine Melsether (t.h.) om digitalisering og innovasjon i Thommessen. Samtalen ble ledet av Marte Birkeland Deichman-Sørensen (t.v.). (Foto: Armita Sahafiha, UiO)

16. februar avholdt vi den tredje LILO Talk, hvor vi fikk høre fra Trine Melsether om digitalisering i advokatbransjen. Samtalen ble ledet av CELL-representart Marte Birkeland Deichman-Sørensen. Trine ble invitert i sin kapasitet som Chief Digital Officer i Thommessen, med ansvar for digitalisering og innovasjon. I samtalen  presenterte hun blant annet hvordan Thommessen jobber med digitalisering og innovasjon, og delte også litt om deres nyeste tjeneste som innebærer kontraktsgjennomgang ved bruk av AI. Deltakerne hadde senere muligheten til å stille spørsmål. 

 

LILO Talk er et forum for å diskutere juridisk innovasjon og rettsteknologi, og arrangementet avholdes av Legal Innovation Lab Oslo (LILO) ved Det juridiske fakultet. LILO inviterer rettsteknologiske hoder til å presentere rettsteknologiske løsninger og til samtale om deres erfaringer med utvikling og bruk. av disse. Ved å oppmuntre til deling av erfaringer, vil LILO inspirere, og legge til rette for at studenter kan realisere egne rettsteknologiske idéer. Vi ser med glede frem til neste LILO Talk, og håper alle interesserte tar turen.

CELL søker nye medarbeidere

CELL søker nå etter en ny studentprosjektleder på deltid for forhandlinger. Arbeidet i forhandlingsprosjektet vil være særlig knyttet til å koordinere jusstudentenes deltakelse i internasjonale forhandlingskonkurranser, og samtidig sikre et godt læringsmiljø underveis. Som studentprosjektleder inngår du i CELLs studentteam, og bidrar inn i CELL, gjennom deltakelse i CELLS koordineringsteam og i konkrete utviklingsprosjekter. Søknadsfrist er 20. mars.

 

Les mer om utlysningen her.

 

Forhandlingskurs

Bildet kan inneholde: bord, møbler, stol, samfunnet, begivenhet.
CELL arrangerte sitt første forhandlingskurs, med mål om å gi studentene noen grunnleggende forhandlingsverktøy. (Foto: Sigve Nærø Innselset, UiO)

I slutten av januar arrangerte CELL sitt første forhandlingskurs. Forhandlingsprosjektet ved CELL skal skape engasjement for forhandlinger, som er et sentralt verktøy i studentenes fremtidige arbeidshverdag. Kurset besto av to kvelder, mandag 30. januar og mandag 6. februar. Tema for kursene var blant annet grunnleggende innføring i forhandlinger som fag og forhandlingsplanlegging, i tillegg til forhandlingstaktikker. Målet med kurset var å skape engasjement for forhandlingsfaget og å gi deltakerne noen grunnleggende forhandlingsverktøy. Tilbakemeldinger fra studentene og observasjoner indikerer høy grad av måloppnåelse. 

 

Vi håper slike forhandlingskurs utvikler og vedlikeholder et miljø for muntlig aktivitet, og kunnskapsutvikling innenfor et fagfelt som har stor praktisk betydning for fremtidens jurister.

Debatt om juristrollens utfordringer 

CELL deltok på seminar om juristrollens utfordringer ved digitalisering av samfunnet. (Foto: Tobias Mahler, UiO)

I februar var CELL også representert på et seminar om juristrollens utfordringer ved digitalisering av samfunnet. Jurister i dag konfronteres ofte med kompliserte problemstillinger, som krever teknologisk forståelse og tverrfaglig kompetanse. I sin rolle som studentsenterleder i CELL deltok Nasjida Noorestany i en panelsamtale med blant annet Universitetet i Tromsø (UiT), Universitetet i Oslo (UiO) og BI. Studiedekan og professor Marianne Jenum Hotvedt påpekte at digitale ferdigheter skal vektlegges gjennom masterstudiet i rettsvitenskap. Disse endringene vil også tydeliggjøres gjennom satsing på ferdigheter, faglig integrasjon og fordypning, i tillegg til tverrfaglighet og samarbeid med andre. Les mer om seminaret på Juristen.no her.

 

Studentmedarbeider i CELL, Gidske Dekker-Olsen, holdt et innlegg hvor hun reiste spørsmålet om vi utdanner jurister for gårsdagens virkelighet. Innlegget hennes handlet om det hun mener må bli en omstilling av den juridiske profesjonsutdanningen, dersom målet er å svare til morgendagens utfordringer. Du kan lese mer om hennes tanker i denne kronikken på Juristen.no

Deltakelse i prosedyrekonkurranser

CELLs prosjektgruppe for prosedyre og muntlige ferdigheter har studieåret 2022/2023 arbeidet med et pilotprosjekt for UiOs deltakelse i internasjonale tvisteløsningskonkurranser. Det er fire ulike konkurranser som er med i satsningen. Denne våren skal lagene reise til ulike deler av verden for å representere UiO. Som en del av de muntlige forberedelsene, arrangerer vi generalprøver for disse.

 

Først ut i ilden er Jessup og Vis Moot den 17. mars kl. 12-17.

 

Under følger en presentasjon av de ulike lagene.

 

Vis Moot:

Bildet kan inneholde: eiendom, smil, samfunnet, dress, eiendom.
Laget som representerer fakultetet i prosedyrekonkurransen Vis Moot. Foto: Eva Dobos, UiO

Vis Moot er verdens andre største tvisteløsningskonkurranse med ca. 300 lag som deltar hvert år. Dette er første gang UiO sender et lag. Konkurransen angår internasjonal kontraktsrett, og tvisteløsningsformen er voldgift. De muntlige rundene finner sted i Wien rundt månedsskiftet mars/april, og laget reiser også til Brussel for pre-moots.

 

Jessup:

Bildet kan inneholde: smil, buksedress, briller, dress, funksjonær.
Laget som representerer fakultetet i prosedyrekonkurransen Jessup. (Foto: Eva Dobos, UiO)

Jessup er verdens største prosedyrekonkurranse med ca. 700 lag som deltar fra hele verden. Dette er andre gang UiO sender et lag, etter å ikke ha stilt med et lag på flere tiår. Konkurransen angår folkerettslige problemstillinger, og de muntlige rundene finner sted i Washington D.C i begynnelsen av april. Før den tid, reiser også laget ned til Geneve i mars for pre-moots (europeisk øvelsesrunde).

Telders:

Bildet kan inneholde: smil, frakk, dress, buksedress, begivenhet.
Laget som representerer fakultetet i prosedyrekonkurransen Telders. (Foto: Eva Dobos)

Telders er også en prosedyrekonkurranse innen folkerett, og laget prosederer en simulert sak for ICJ i likhet med Jessup. UiO har vært så heldig å ha dyktige lag representere oss i flere år. De muntlige rundene finner sted i Haag i juni, og laget kommer også til å delta i pre-moots i Napoli i mai. 

 

Nuremberg:

Bildet kan inneholde: smil, frakk, dressbukse, dress, halsbånd.
Laget som representerer fakultet i prosedyrekonkurransen Nuremberg. (Foto: Eva Dobos, UiO)

Nuremberg er en prosedyrekonkurranse innen internasjonal strafferett, og laget prosederer i en simulert sak for ICC. De muntlige rundene vil være i Nürnberg i juli.

Pedagogisk kurs for midlertidig ansatte, kursdag 2

Kompetansebyggingsprosjektet holdt fredag 17. februar sin andre samling i pedagogisk kurs for midlertidig ansatte. Kurset har blitt utarbeidet av en arbeidsgruppe bestående av representanter fra CELL, LINK, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Bergen. Formålet med kurset er å styrke deltakernes pedagogiske kompetanse, og gi ansatte større trygghet i undervisningsrollen. Kurset vil gi deltakerne grunnleggende innsikt i pedagogisk teori og særpreg ved relevant fagdidaktikk. I tillegg har det som formål å inspirere til å utforske nye undervisnings- og vurderingsformer og bidra til videreutvikling av undervisningen ved fakultetet. I første omgang vil kurset rettes mot fakultetets midlertidig ansatte. 

Den andre samlingen rettet fokuset mot hva studentsentrert undervisning er, og hvorfor vi skal ha en studentsentrert undervisning. Kursholdere var Cecilie Enqvist-Jensen, Helge Ivar Strømsø, Stian Ø. Johansen og Sveinung Sandberg. Opplegget for samlingene forutsetter at deltakerne er aktive bidragsytere i diskusjonene. Det forventes også selvstendig arbeid med utgangspunkt i kursmaterialet. Neste samling vil finne sted mandag 17. mars. 


Arrangementer:

Åpning av Skrivelab: Rom for aktiv læring

foliering av rom

Bli med på åpning av Skrivelab: Rom for aktiv læring, mandag 6.mars kl.11.00-13.00. Rommet ligger i 2.etg i Domus Juridica, og vil huse en satsing på studenters skriveferdigheter.

Les mer om program for dagen her.

Kurs i prosjektdesign og metode

Høstens pilot videreføres og vi har gleden av å tilby studenter som skal skrive masteroppgave hjelp til å finne riktig tema. Tilbudet består av en forelesning 3.mars, og mulighet for å delta på et kurs i mindre grupper. For kurs kreves det påmelding, med frist 9.mars kl.12.

Les mer om tilbudet og meld deg på kurs her.

Publisert 28. feb. 2023 15:07 - Sist endret 14. des. 2023 14:08