Nyhetsbrev fra CELL - Mars 2023

Det er høy aktivitet på CELL før påsken. Les mer om heldags skriveverksted, konferansebidrag og skriveverksted i nyhetsbrevet for mars.  

Bildet kan inneholde: verden, kunst, offentlig område, fritid, begivenhet.

Det var stort oppmøte på åpningen av Skrivelab - et rom for aktiv læring. Foto: Steinar Hafto Myre, UiO. 

Offisiell åpning av Skrivelab – et rom for aktiv læring!

Studiedekan ved Det juridiske fakultet, Marianne Jenum Hotvedt, gjorde åpningen offisiell. Foto: Tiril Guttormsen, UiO.

Mandag 6. mars hadde Skrivelab – et rom for aktiv læring sin offisielle åpning. Fakultetet og CELL inviterte både studenter og ansatte til åpningen. Selve åpningsdagen besto av taler, snorklipping, kake og en skrivekonkurranse der studentene kunne konkurrerer mot ChatGPT i å besvare juridiske problemstillinger.
Du kan lese mer utfyllende om åpningen og hva rommet skal brukes til her.

Arrangement: Ulike veier inn i arbeidslivet

Bildet kan inneholde: nese, hode, munn, menneskekroppen, kjeve.
Arbeidslivet for jurister er mer mangfoldig enn man først tror, men de færreste lander drømmejobben med en gang.

Torsdag 30. mars arrangerte fakultetet og CELL et seminar for å belyse det mangfoldige arbeidslivet som venter for ferdig utdannede jurister. Vi fikk besøk fra Britt Eva Haaland fra Sopra Steria og Ulrik Fredrik Thyve fra Mastercard, som delte sine erfaringer om hvordan de fikk sin nåværende jobb. Seminaret var ment å belyse hvor mangfoldige jobbmulighetene er for jurister, og er et læringsmiljøtiltak.

Les mer utdypende om seminaret her.

Vis Moot på vei til Wien!

Bildet kan inneholde: bord, møbler, frakk, stol, interiørdesign.
Vis Moot gjennomfører generalprøve til prosedyrekonkurranse i Gamle Festsal. Foto: Tiril Guttormsen, UiO. 

Denne uken reiser UiOs Vis Moot-lag til Wien for å delta i en internasjonal prosedyrekonkurranse. Tre av lagets medlemmer dro til Brussel for å gjennomføre øvelsesrunder fra 20. - 23. mars. I disse rundene konkurrerte de mot andre internasjonale lag fra Tyrkia, Argentina, Sveits og Nederland. I tillegg arrangerte fakultetet og CELL generalprøver i Gamle Festsal for lagene som skal delta på Vis Moot og Jessup. Neste generalprøve for lagene som skal til prosedyrekonkurransene Telders og Nuremberg avholdes 5. juni.

Les mer utfyllende om generalprøven 17. mars og øvelsesrundene i Brussel her. 

Skrivekonkurranse i pengekravsrett

Bildet kan inneholde: datamaskin, laptop, smil, personlig datamaskin, bord.
I anledning saken som behandles av Høyesterett 21 - 22. mars arrangerer CELL og fagansvarlig i JUS3112 en skrivekonkurranse i pengekravsrett. Foto: Oda Hveem, UiO.

I mars skal Høyesterett behandle en sak som omhandler spørsmål om foreldelsesfristens utgangspunkt for krav om erstatning som følge av ugyldig forvaltningsvedtak. Saken reiser blant annet spørsmål om forholdet mellom foreldelsesloven § 9 og Den Europeiske Menneskerettskonvensjon artikkel 6. I den anledning inviterer CELL og fagansvarlig i pengekravsrett til en skrivekonkurranse for studenter som tar JUS3112. Bidraget studentene skal levere inn til konkurransen er forslag til dom i saken.

17. mars holdt professor Marte Eidsand Kjørven en introduksjonsforelesning om skrivekonkurransen og saken, og det ble arrangert et skriveverksted på Skrivelab. Her var både Marte og tre skriveveiledere tilstede for å svare på spørsmål og bistå med skrivearbeidet. Vinneren av konkurransen vil bli annonsert på et åpent seminar 12. mai, og mer informasjon om programmet vil komme senere. Les mer om skrivekonkurransen her, og meld deg på seminaret 12.mai.

CELL søker nye medarbeidere

CELL utlyser nå en stipendiatstilling i rettsvitenskap med fokus på juridisk argumentasjon. Til stillingen ønskes prosjekter som kan bidra med relevant forskning for å utvikle teori om god juridisk argumentasjon og skriving. Dette bør også kunne knyttes til utvikling av nye språkteknologier for juridisk arbeid – for eksempel modeller og verktøy som gir automatiserte tilbakemeldinger, trening eller råd som kan hjelpe jusstudenter og jurister til å skrive og argumentere bedre, og som kan integreres i utdanning og praksis. Søknadsfrist er 17. april. 

Les mer om stillingsutlysningen her.

CELL på utdanningskonferanse

PhD-stipendiat hos CELL, Dan Uehara deltok på Norwegian Educational Research Association-konferansen (NERA-konferansen). NERA-konferansen fant sted 15. – 17. mars 2023, med digitalisering og teknologi i utdanning som tema for årets konferanse. Sammen med flere andre forskere deltok Dan i en diskusjon om hva det vil si å være en god advokat, lærer eller helsepersonell, og hvordan vi kan utdanne disse profesjonene på en måte som gjør de skikket for rollene sine i samfunnet.  

Her kan du se video fra diskusjonen på NERA-konferansen.

Senterleder på planleggingsseminar for WCNREG

I mars avholdt WCNREG (Women’s, Children’s and Nature’s Rights in Environmental Governance) et planleggingsseminar. Forskere ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og forskere fra partneruniversiteter i Kenya, Malawi og Zimbabwe utvikler et master- og PhD-program på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Nairobi. Prosjektet sikter på å fremme bærekraftig utvikling i sør- og øst-Afrika. Programmet er tverrfaglig og krysser områder som menneskerettigheter, kvinnerett, barnerett, miljørett og klimarett.

Fungerende senterleder for CELL, Erling Hjelmeng, ble invitert til å holde et innlegg om CELL. Erling presentere bakgrunnen for hvorfor CELL ble opprettet, hvordan vi arbeider og hvordan vi er organisert. Et konkret punkt for WCNREG å ta videre var CELLs bruk av læringsassistenter og veiledede kollokviegrupper. Erling inviterte også WCNREG til videre samarbeid.

Nye på CELL

Bildet kan inneholde: smil, yttertøy, skulder, nakke, erme.
Michelle (t.v.) har begynt som ny studentprosjektleder for LILO og Elida (t.h.) skal tekste forelesningsvideoer Foto: Tiril Guttormsen/Elida Tennøy, UiO.

I mars fikk vi også to nye tilskudd til CELL. Michelle Wang tar over som ny studentprosjektleder for LILO (Legal Innovation Lab in Oslo), og er student på master i rettsvitenskap ved fakultetet vårt. Som studentprosjektleder for CELL med ansvar for LILO skal hun fremme og støtte studentdrevet innovasjon og rettsteknologisk forskning. I tillegg skal hun arbeide med arrangementer og workshops i regi av LILO.

Elida Tennøy begynte også hos CELL i mars, og hun skal arbeide med å tekste forelesningsvideoer. I tillegg til å tekste videoer skal Elida bidra til rammeverk til teksting av videoer. Dette vil også inngå i forskjellige samlinger av tekster (korpus) for trening av automatisk teksting. Systemene skal bygges opp slik at videoer effektivt kan tekstes for universell utforming. CELL deltar blant annet i et prosjekt på landsbasis hvor det jobbes med å få inn teksting av dialekter i faglige videoer. 

Heldags skriveverksted for «Familie- og arverett»

Bildet kan inneholde: møbler, bord, laptop, datamaskin, stol.
Tone Linn Wærstad (t.v.) og Katrine Kjærheim Fredwall (t.h.) introduserer den store fakultetsoppgavedagen. Foto: Kristine Hansen, UiO

Høstens store suksess med heldags skriveverksted ble gjentatt nå i mars. Skriveverkstedet er et heldagsarrangement hvor studentene sitter i grupper og samarbeider om å skrive en besvarelse til en oppgave. Dagen består av gruppediskusjoner, medstudentevaluering, veiledning fra læringsassistentene og av faglærerne. Opplegget ble kjørt igjen denne våren på bakgrunn av evalueringen av høstens skriveverksted. Den viste at studentene opplevde stort læringsutbytte av denne måten å samarbeide på. Les mer om heldags skriveverksted på våre nettsider.

Seminar for fakultetsadministrasjonen

Bildet kan inneholde: bord, bygning, bildesign, stol, interiørdesign.
CELL på seminar med fakultetsadministrasjonen på Sundvollen. Foto: Karoline Stensvik, UiO. 

CELL ønsker et tett samarbeid med fakultetsadministrasjonen. Vi ble derfor invitert med da de hadde seminar 16. til 17. mars. Seminaret besto av presentasjoner fra hver av enhetene, med fokus på typiske arbeidsdager og når på året det er mest trykk hos enhetene. Seminaret førte til at enhetene ble bedre kjent med hverandres arbeidsområder, arbeidsdager, og fungerte som en utmerket brobygger internt i fakultetsadministrasjonen. CELL holdt innlegg om hvem vi er, hvordan vi arbeider og vår viktigste prosjekter. Vi hadde også en undersøkelse om hva administrasjonen tenker om CELL, og svare kan du se i ordskyen her.

Bildet kan inneholde: font, parallell, sirkel.

 

Publisert 31. mars 2023 10:30 - Sist endret 31. mars 2023 10:30