Endelig var UiOs Jessup-lag til stede i Washington

Universitetet i Oslo stilte med et lag i verdens eldste og største internasjonale prosedyrekonkurranse for studenter, Jessup. For studentene var det en unik faglig og sosial erfaring.

Jessup-laget på prosedyrekonkurranse i Washington (Foto: Jessup-laget, UiO).

8. april stilte Universitetet i Oslo med lag i den eldste og største internasjonale prosedyrekonkurransen Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, også kjent som Jessup. De siste årene har konkurransen tiltrukket seg deltakere fra mer enn 400 juridiske læresteder, og deltakere fra mer enn 100 land var representert i konkurransen. For første gang på mange år fikk UiOs lag dratt til Washington D.C for å prosedere. 

Deltakelsen i konkurransen er en del av valgemnet JUS5040 – Moot Court - en større satsing fra CELL og Det juridiske fakultet for å styrke jusstudentenes skriftlige og muntlige ferdigheter. I løpet av emnet skal studentene skrive et prosesskriv i tillegg til å prosedere saken muntlig under konkurransen. Den fiktive saken, prosesskrivet og prosedyren går for den internasjonale domstolen (ICJ). Som del av forberedelsene til konkurransen i Washington gjennomførte laget også generalprøve i Gamle Festsal og øvelsesrunder i Genève. 

 

Om Jessup

Konkurransen Jessup omhandler folkerett og er en simulering av en fiktiv tvist mellom land for Den internasjonale domstolen (ICJ). Tvisten i konkurransen omhandlet både problemstillinger fra pågående saker for Den internasjonale domstolen, i tillegg til klassiske og tilbakevendende vurderinger innen folkeretten. Tema var blant annet okkupasjon og bruk av makt i leasede territorier, individers rett til reparasjon ved humanitærrettsbrudd og forholdet mellom følgene av individuelle og kollektive sanksjoner. 

 

Laget som representerte UiO i konkurransen besto av studentene: 

  • Sondre Østensen-Landvik
  • Lene Berg Hermann
  • Erika Fjordbo
  • Christina Skogheim
  • Jon Eskil Ramsrud Kindberg

– Beste faget jeg har hatt hittil i studieløpet

Erfaringene studentene gjør seg med emnet og konkurransen har direkte overføringsverdi til arbeidet med masteroppgaven og i arbeidslivet. Sondre Østensen-Landvik, en av deltakerne på Jessup-laget, vektlegger at praktisk prosedyreerfaring kan anvendes på ulike rettsområder. – Deltagelse gir praktisk prosedyreerfaring som er generaliserbart for hvilket som helst rettsområde. Likevel må jeg legge til at man sjelden får mulighet til å prosedere innenfor en ren folkerettslig kontekst som student.  

Lene Berg Hermann, en annen deltaker på laget forteller videre: – Den folkerettslige metoden og evnen til å prosedere i folkerett er nok noe av det jeg setter aller mest pris på i form av læringsutbytte. Jeg vurderer også sterkt å bygge videre på det jeg har lært av årets problemstilling i masteroppgaven. For den som drømmer om en jobb i utenriksdepartementet eller diplomatiet er denne konkurransen virkelig et must! 

Et annet medlem av laget, Erika Fjordbo forteller om hvor nyttig emnet har vært for henne. – Deltakelsen har gitt både faglig og sosialt påfyll. Det er det beste faget jeg har tatt hittil i studieløpet. Det var lærerikt å fordype seg i et spesifikt folkerettslig tema, og det var engasjerende å bryne seg på prosedyre. Det fine med konkurransen var at man kunne jobbe tett sammen med medstudenter som deler sine interesser. Det var litt skummelt å kaste seg ut i prosedyre, men det ga absolutt mersmak. 

 

Hvorfor bør du ta JUS5040?

Emnet er for studenter som ønsker å styrke sine muntlige ferdigheter, og gir en unik mulighet til å prøve jussen i praksis. Ved å ta emnet lærer studentene gjennom å gjøre, altså ved erfaringsbasert læring. Valgemnet gir deg trening i:

  • Å argumentere muntlig for et rettslig standpunkt.
  • Å finne frem til rettslige problemstillinger, gjøre rettskildesøk, og bygge opp rettslig argumentasjon.
  • Å samarbeide om rettslig arbeid.
  • Å bruke engelsk terminologi og å bruke engelsk som arbeidsspråk.

Alle disse erfaringene gir studentene direkte overføringsverdi til arbeidslivet. 

Du kan lese mer om CELL og fakultetets satsing på prosedyre her.

– Uvurderlig praktisk erfaring

Gjennom å ta emnet JUS5040 Moot Court og delta på konkurransen Jessup får studentene muligheten til å møte folkerettsfagene på en praktisk måte. - Emnet byr på praktisk erfaring med prosedyre og folkerett. Man får praktisert jussen i mye større grad enn det man får gjennom studiet. Jeg har fått dypere kunnskap om de folkerettslige temaene som var omtvistet i den fiktive saken, forteller Erika.

Lene understreker også viktigheten av den praktiske erfaringen. - Du får fordype deg i folkerett på et praktisk nivå, og den praktiske erfaringen er uvurderlig. 

Emnet JUS5040 og deltakelse på konkurransen Jessup er et emne for studenter som ønsker å styrke sine muntlige ferdigheter. Emnet gir studentene verdifull erfaring i hvordan argumentere muntlig for et rettslig standpunkt. – Man får praktisert jussen i mye større grad enn det man får gjennom studiet. I tillegg blir man kjent med det å argumentere muntlig, noe som heller ikke er så ofte man gjør ellers i studieløpet. Jeg har også lært hvordan man bedre bør gå frem når man skal argumentere for én side i en sak, forteller Erika Fjordbo.

– Deltakelsen på emnet og konkurransen ga meg et godt grunnlag for å argumentere og resonnere folkerettslig, avslutter Sondre. 

– Tett samarbeid med medstudenter

Prosedyrekonkurransen førte til tett samarbeid mellom lagets medlemmer (Foto: Jessup-laget, UiO). 

Gjennom emnet og konkurransen jobber studentene i lag på fire til fem studenter. Studentene får trening i å samarbeide om rettslig arbeid, og får fordypet seg i folkerett på en praktisk måte. - I tillegg er faget svært sosialt, både i form av at det er lagarbeid, men også gjennom å bli kjent med andre folkerettsinteresserte fra hele verden, forteller Lene Berg Hermann videre.

Kombinasjonen av fokuset på fag og samarbeid, trekker Sondre frem som en årsak til hvorfor andre studenter bør vurdere å ta emnet JUS5040 Moot Court: - Man får et dypdykk i aktuelle og spennende problemer, i tillegg til å bli kjent med andre som brenner for de samme tingene som deg.

Avslutningsvis forteller Erika forteller om verdien av å knytte bekjentskap med andre deltakere og lagkameratene sine: – En av de viktigste fordelene med å delta på konkurransen er å få nye vennskap og bekjentskap. Særlig med lagkamerater, men også med studenter fra hele verden. 

 

Publisert 27. apr. 2023 12:58 - Sist endret 15. sep. 2023 12:23