Første deltakelse for UiO i voldgiftskonkurransen Vis Moot

30. mars samlet studenter fra hele verden seg for å delta i den internasjonale voldgiftskonkurransen Vis Moot. For første gang deltok UiO med et eget lag. 

Fem studenter fra fakultetet representerte UiO i årets Vis Moot konkurranse. f.v: Oscar Farseth Berg, Maren Sundve, Elisabeth Thelle, Faith Oyaro, Johannes Christiansen Aas (Foto: Melissa Sabamali, UiO).

30. mars sendte Universitetet i Oslo (UiO) fem deltakere til Wien for å delta på Vis Moot, en av verdens største voldgiftskonkurranser. Konkurransen er lagt opp slik at deltakerne skal ha en dialog med et dommerpanel om hvorfor nettopp deres juridiske argumentasjon bør vinne frem. Dette gir studentene verdifull erfaring i hvordan argumentere for et rettslig standpunkt.

– All jus handler om formidling, og Vis Moot er en lang øvelse i akkurat dette. Underveis vil du lære en hel del om hvordan du enklere og klarere kan formidle kompliserte budskap på en overbevisende måte, forteller student og deltaker Oscar Farseth Berg.

Deltakelsen i konkurransen er en del av valgemnet JUS5040 – Moot Court - en større satsing fra CELL og Det juridiske fakultet for å styrke jusstudentenes skriftlige og muntlige ferdigheter. I løpet av emnet skal studentene skrive et prosesskriv i tillegg til å prosedere saken muntlig under voldgiftskonkurransen. Som del av forberedelsene til konkurransen i Wien gjennomførte laget også generalprøve i Gamle Festsal og øvelsesrunder i Brüssel. 

 

Om Vis Moot

Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Vis Moot) er en av verdens største prosedyrekonkurranser i internasjonal voldgift, og hvert år deltar mer enn 300 lag på konkurransen som avholdes i Wien. I år var tema for konkurransen kjøp og salg av droner. Mer presist var det spørsmål om voldgiftsdomstolens jurisdiksjon, utsettelse og oppdeling av behandlingen, anvendelsesområdet til CISG (United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods), og forholdet mellom CISG og nasjonale ugyldighetsbestemmelser. 

Laget som representerte Universitetet i Oslo besto av studentene:

  • Maren Sundve
  • Johannes Christiansen Aas
  • Elisabeth S. Thelle
  • Oscar Farseth Borg
  • Faith Oyaro

En lærerik erfaring

Studentene ser tilbake på erfaringen med prosedyrekonkurransen som spennende og givende. På tross av hardt arbeid og mange nedlagte timer, virker erfaringen med prosedyrekonkurransen å ha vært positiv for laget.

- Det har vært utrolig givende og lærerikt å kunne konkurrere mot noen av de beste studentene i hele verden. Vi har fått praktisk opplæring i å løse internasjonale forretningstvister med voldgift som metode for tvisteløsning. Dette blir ofte preferert i næringslivet. Man lærer masse om de internasjonale og kommersielle fagområdene som saken dreier seg om. Det gir også god mestringsfølelse å kunne svare på vanskelige juridiske spørsmål fra tribunalet om disse temaene, bemerker Elisabeth.

 – En særlig spennende del av Vis Moot er de muntlige rundene, hvor du blir utførlig utspurt av Tribunalen mens du prosederer. Samtidig må du forholde deg til en motpart. Seks timer føles kanskje ikke som mye når du sitter i Silurveien 2, men når du kun har noen minutter på deg til å replisere, prosessere og replisere på noe motparten har anført rett foran deg, ja, da får du kjenne på virkelig tidspress, forteller Oscar.

Vis Moot-laget prosederte mot et lag fra Brasil som en del av konkurransen (Foto: Melissa Sabamali, UiO).

Unik kompetanse

I et ellers teoritungt studieprogram har deltakelsen i emnet JUS5040 og Vis Moot gitt studentene muligheten til å lære juss i en mer praktisk karakter. Det kommer godt med dersom prosedyre er noe man vil jobbe med videre. 

–  I Vis Moot får man kjenne på hvordan det er å måtte forholde seg til et bredt tilfang av faktakilder som begge sider kan trekke på, betvile eller forsøke å begrense betydningen av. Dette er erfaringer som kan komme godt til nytte når man kommer ut i arbeidslivet og legger Peder Ås bak seg, forteller Oscar. 

Flere av deltakerne trekker også frem særegenheten ved prosedyrekonkurransen Vis Moot som en fordel med å ha deltatt i konkurransen. Voldgift og internasjonalt kjøp og salg er et rettsområde som man i begrenset grad er borti i løpet av masterstudiet i rettsvitenskap, men som har stor nytteverdi i arbeidslivet. Gjennom deltakelsen i Vis Moot sitter derfor studentene igjen med en unik kompetanse ikke så mange har når man kommer ut av universitetet.

– Det er alltid en fordel å faktisk ha noe erfaring med muntlig fremstilling om man ønsker å arbeide med tvisteløsning. I tillegg er kompetanse innenfor voldgift sjeldent noe man har når man kommer ut av universitetet. Så selv den kompetansen man oppnår gjennom deltakelse på en prosedyrekonkurranse er trolig større enn de fleste andre har når de er ferdige på studiet, forteller Johannes. 

 

Hvorfor bør du ta JUS5040?

Emnet er for studenter som ønsker å styrke sine muntlige ferdigheter, og gir en unik mulighet til å prøve jussen i praksis. Ved å ta emnet lærer studentene gjennom å gjøre, altså ved erfaringsbasert læring. Valgemnet gir deg trening i:

  • Å argumentere muntlig for et rettslig standpunkt.
  • Å finne frem til rettslige problemstillinger, gjøre rettskildesøk, og bygge opp rettslig argumentasjon.
  • Å samarbeide om rettslig arbeid.
  • Å bruke engelsk terminologi og å bruke engelsk som arbeidsspråk.

Alle disse erfaringene gir studentene direkte overføringsverdi til arbeidslivet. 

Du kan lese mer om CELL og fakultetets satsing på prosedyre her.

Læring for senere i studiet og arbeidsliv

Melissa Sabamali har i tillegg til å jobbe som studentprosjektleder i CELL for prosedyresatsingen, også vært coach for Vis Moot-laget under de muntlige rundene. 

– Rollen som coach for et slik lag er veldig givende. Det er veldig gøy å fortsette å være en del av prosedyremiljøet etter selv å ha deltatt i en internasjonal konkurranse. Videre krever det at man selv setter seg inn i sakskomplekset for å kunne gi god veiledning, så man lærer mye nytt også i rollen som coach. Ellers er det jo veldig gøy å se all innsatsen laget setter inn i arbeidet med konkurransen - de blir jo bare bedre og bedre for hver runde!

– Når man jobber med en så stor sak over flere måneder - både med prosesskriv for begge parter, samt muntlige innlegg som terpes for hver runde - sier det seg selv at man lærer seg mye som man får bruk for senere i studiet, og også i arbeidslivet. Det er særlig måten man blir utfordret på sin juridiske argumentasjon som har overføringsverdi. Konkurransen er lagt opp slik at du i 30-40 min skal ha en dialog med et dommerpanel om hvorfor nettopp din juridiske argumentasjon bør vinne frem. Da blir du ikke bare god på muntlige prestasjon, men også juridisk metode.

Publisert 27. apr. 2023 13:25 - Sist endret 27. apr. 2023 13:25