Tips til hjemmeeksamen

Vi i CELLs studentteam har samlet sammen gode tips til deg som skal ha hjemmeeksamen. Her finner du huskelister som er nyttige både før og under selve eksamensdagen.

To hender som skriver på en laptop

Det er flere ting det er lurt å merke seg dersom man skal gjennomføre en hjemmeeksamen. Foto: Oda Hveem, UiO.

Før eksamen

Kvelden før

Det frister kanskje å lese litt ekstra og jobbe litt mer kvelden før eksamen, bare for å være enda litt tryggere på eksamensdagen. Bruk heller kvelden før på å slappe av. Det er for sent å lære seg noe nytt kvelden før uansett. Ta deg helt fri. Se en film, gå en tur, lag en god middag og sov godt. Da er du uthvilt og har bedre forutsetninger for å klare deg bra på eksamensdagen.

Finn deg en egnet arbeidsplass

For at prestasjonen på eksamen skal bli best mulig er det viktig å gjennomføre eksamen på et egnet sted. Kanskje er ikke senga på et 6 kvm. soverom i kollektivet det beste? Du bør vurdere å sitte på et bibliotek eller booke en lesesalsplass i en av universitetets bygninger hvis det er mulig.

Ting som er viktig å tenke på er hvorvidt det er støy og andre forstyrrelser, om du kan sitte ved et bord og om du har god internettilkobling. Et godt tips er å bruke ørepropper eller støydempende hodetelefoner der du sitter. Det gjør det mulig å finne roen flere steder, og det øker konsentrasjonen.

Lad PCen dagen i forkant

Det verst tenkelige kan skje: Strømmen har gått når du våkner på eksamensdagen. Sørg derfor for at laptopen din er oppladet, slik at du ikke må haste rundt for å finne et nytt sted å sitte når du egentlig skulle vært dypt inne i å lage en god disposisjon. Som kjent funker heller ikke internett uten strøm, så sørg også for å ha mobiltelefonen oppladet slik at du i verste fall kan dele internett fra den.

Vær tilgjengelig på mobil 

Dersom fakultetet trenger å gi en beskjed under eksamen vil det skje via SMS, så det er viktig at du er tilgjengelig på mobil. Men - mobilen er et fantastisk hjelpemiddel, men også en forferdelig distraksjon. Skru av varsler fra sosiale medier og andre apper, legg mobilen opp ned men med lyd på, og unngå fristelsen når oppgaven er så vanskelig at du heller vil scrolle gjennom Instagram (eller Jodel, du er jo tross alt jusstudent). Informer gjerne familie og venner om at du har eksamen og at de ikke bør sende deg sms eller ringe når eksamen står på. 

Gjør klar mat og drikke

Eksamenstida er kort, og du har nok ikke tid til å begynne å flippe burgers eller lage deg en håndbrygget, “slow brewed”, kaffe når eksamen har begynt. Om du gjør klar alt av mat og drikke på forhånd, slik du ville gjort ved en skoleeksamen, får du bedre tid til å fokusere på det viktigste: Å skrive. Om du er i en enda mer gunstig posisjon kan du flytte hjem til mamma og pappa på eksamensdagen, og få de til å varte deg opp #luksus. Uansett hvor kort eller lang eksamenstiden er, så er eksamen et hjernemaraton. Da trenger du god mat og drikke!

Gjør klar hjelpemidler

Før eksamen starter bør du ha lagt frem hjelpemidlene du ønsker å bruke. Du vil helst unngå å løpe rundt i leiligheten for å finne ut hvor du har lagt forvaltningsrettsboka til Eckhoff, når du kunne brukt den dyrebare tiden på skriving.

Legg frem de hjelpemidlene du ønsker å bruke og de du er godt kjent med. På hjemmeeksamen kan man bruke alle hjelpemidler, men du har begrenset med tid. Det er en øvelse i seg selv å ikke gå seg vill i mylderet av kilder.

Før eksamen bør du derfor orientere deg i hva som finnes der ute. Et godt tips er å gjøre deg kjent med Gyldendal Rettsdata, som leverer lovkommentarer til de fleste lover, og Lovdata med sine Høyesterettsdommer, forarbeider og andre rettskilder. Lag utvalg og gjør deg kjent med de lovene og dommene som er mest relevante for faget du skal ha eksamen i!

Samleside for Lovdata Pro

Samle notater

For å slippe at du bruker masse tid på å desperat trykke deg gjennom OneNote eller klikke deg inn i 42 forskjellige Word-dokumenter kan det være smart å samle alle eksamensnotater i ett dokument eller i en mappe. Da har du enklere oversikt, og kan enkelt søke i ett enkelt dokument.

Les alt pensum på forhånd

Det virker kanskje opplagt, men: Kom deg gjennom pensum før eksamen starter. Det er lett å tenke at man uansett har tid til å slå opp i ting under eksamen, men det har man ikke. Dessuten er det vanskelig å vite hva du skal slå opp i dersom du ikke kjenner stoffet. Leser du alt på forhånd stiller du mye sterkere til å levere en god besvarelse.

Gjør deg kjent med krav til kildehenvisninger og andre regler

Det er kjipt å trekkes i karakter bare fordi du ikke har brukt riktig kildehenvisning. Sett deg derfor inn i reglementet for henvisning for din eksamen og lær deg hvordan du henviser på riktig måte. Det samme gjelder andre formelle krav. Er det krav om ordgrense? Sjekk det på forhånd. Skal du bruke en bestemt stil eller en bestemt mal? Finn ut av det tidsnok.

Under eksamen

Les oppgaven nøye

Dette kan gjentas til det kjedsommelige: Les oppgaven nøye. Det er mye å hente på å være presis og ikke gå utenfor det oppgaven spør om. Å lese oppgaven kun én runde er heller ikke lurt. Ta en kikk på oppgaveteksten underveis i skrivingen. Da kan du reflektere over hvorvidt du faktisk besvarer oppgaven.

Lag en disposisjon

Det blir enklere å skrive når du har tenkt gjennom hva du skal skrive på forhånd. Da blir det også enklere å disponere tiden, slik at du ikke må sprenge tasterekorder for å bli ferdig innen fristen. Få oversikt over alt du ønsker å ha med og identifiser det viktigste som du bør bruke mer tid og tekst på.

Sett deg delmål

Det kan være vanskelig å komme i gang med oppgaven, og noen ganger føles det som om du ikke kommer noen vei. Det kan da være nyttig å sette seg delmål. For eksempel kan et mål være å skrive ferdig 2 av 4 eksamensspørsmål første eksamensdag, eller innen kl. 11 om du har kort eksamen. Å sette seg mål gjør arbeidet mer motiverende og hindrer at du utsetter alt til siste slutt.

Begynn med det du kan best

De fleste eksamensoppgaver består av flere deler. Et godt tips er å begynne med de delene du kan best og som du vet du kan få til. Det er kjipt å levere noe halvveis og kanskje uferdig på de delene der du vet du kunne briljert. Ved å begynne med det du kan best unngår du også å bruke unødvendig mye tid på å stå fast på ting du faktisk ikke kan.

Ved hjemmeeksamen over flere dager: Ta deg pauser

Hjernen fungerer ikke så godt hvis du skal belaste den i mange timer av gangen. Det er viktig at du tar deg gode pauser mellom jobbingen. Du kan for eksempel lage deg en god middag eller trene, alt som får deg til å koble helt ut. En god natts søvn mellom hver eksamensdag er også helt essensielt, å sitte våken hele natta kommer til å ødelegge mer enn det hjelper deg.

EDIT: 27.11.2020: Avsnitt om mobil er omskrevet - dersom fakultetet trenger å komme i kontakt med deg under eksamen vil det skje via sms.  

Av CELL studentteam
Publisert 20. okt. 2021 08:07 - Sist endret 2. apr. 2024 13:36