Forhandlingssatsingen

Les mer om hvordan CELL har arbeidet med å gi studentene ved juridisk fakultet et bredt og variert tilbud i forhandlingsfaget.

Bildet kan inneholde: slips, gest, interaksjon, stol, dress.

Forhandlinger er en viktig del av juristers hverdag. Med forhandlingssatsingen til CELL har målet vært å gi studentene muligheten til å utvikle kunnskaper og ferdigheter i forhandlinger, og dermed bli enda bedre rustet til arbeidslivet. Foto: Oda Hveem, UiO.

Hvorfor er forhandlingsfaget viktig?

Forhandlinger utgjør en stor del av juristers hverdag, og er derfor en viktig del av CELLs satsing på praksis og ferdigheter. Før CELL iverksatte sitt arbeid besto forhandlinger kun av de to valgemnene JUS1070 Forhandlinger og JUS5070 Forhandlinger, og studentene kunne dermed fullføre sin mastergrad uten inngående kjennskap til forhandlingsfaget. 

Et av formålene med prosjektet var å skape engasjement og spre kunnskap om forhandlingsemnene. Målet var at studentene skulle få et variert og inkluderende tilbud som fremmet samarbeid, forbedret muntlige ferdigheter og viste bredden av yrket som jurist. 

 

Målet med prosjektet

Deltakelse på aktiviteter i regi av prosjektet ga studentene muligheten til å utvikle kunnskaper og ferdigheter i forhandlinger. Målet var at studentene fikk: 

  • Kunnskap om forhandlingsteori i kombinasjon med erfaringsbasert læring. 
  • Eksponering for tematikk og metoder som ellers ikke inngår i eksisterende undervisningstilbud ved fakultetet.
  • Muligheten til å forbedre muntlige ferdigheter.
  • Muligheten til å forbedre samarbeidsferdigheter.
  • Arrangementer som møteplass mellom erfarne og uerfarne forhandlere.

Alle disse erfaringene gir studentene direkte overføringsverdi til arbeidslivet. 

Hvordan ble prosjektet gjennomført? 

Arbeidet med prosjektet startet i 2018. Aktiviteter som har blitt gjennomført er en obligatorisk forhandlingsøvelse på JUS3112 Formuerett I, videreutvikling av emnene JUS1070 og JUS5070 Forhandlinger, og ulike arrangementer utenom undervisning. 

Forhandlingsøvelse på JUS3112 Formuerett I

Forhandlingsøvelsen ble en obligatorisk del av JUS3112 Formuerett I i 2020 på bakgrunn av en revisjon av emnet. Utviklingsarbeidet ble støttet av CELL gjennom midler til frikjøp, og faglig og administrativ støtte. Det var professor Marte Eidsand Kjørven som i samarbeid med professor Harald Irgens-Jensen utviklet øvelsen.

Før øvelsen ble innført gikk studentene gjennom studiene uten å verken se, skrive eller forhandle kontrakter. Formålet med øvelsen er at studentene skal få dypere innsikt i utvalgte og sentrale emner i avtale-, kontrakts- og pengekravsrett, inkludert EØS-rettens betydning. Studentene skal også utvikle ferdigheter knyttet til å bruke denne kunnskapen ved forhandlinger og utforming av kontrakter.

Kursopplegget tar utgangspunkt i et utkast til generelle betingelser om leasing av ny bil, det vil si en tidsbestemt avtale om langtidsleie av bil mellom en næringsdrivende og forbruker. Kontrakten er en noe forkortet og forenklet versjon av en ekte kontrakt som er i bruk av bilforhandlere som leaser biler til forbrukere. Den er, som mange standardavtaler i forbrukerforhold, ekstremt ubalansert i favør av den næringsdrivende.

Målet er at studentene skal forhandle frem en avtale som er tydeligere, mer balansert og i tråd med EØS-rettslige minstekrav. Opplegget åpner også for å inkludere etisk refleksjon – særlig i forhandlingselementet. Er formålet med forhandlinger alltid å skaffe sin part best mulig betingelser, selv om avtalen dermed blir urimelig i disfavør av motparten? 

Studentenes evalueringer av øvelsen

Høsten 2021 svarte 16 av 147 studenter på evalueringen av forhandlingsøvelsen. Tilbakemeldingene fra studentene var noe splittet på spørsmålene om læringsutbytte og læringsmiljø. En gjennomgående tilbakemelding i fritekstsvarene var at ideen bak øvelsen var god, men at den kom for tett opp til eksamen. Generelt beskriver studentene opplegget som nyttig og med et stort potensial. Den lave svarprosenten gjorde det imidlertid vanskelig å trekke solide slutninger om øvelsens nytteverdi.

Våren 2022 svarte 101 studenter på evalueringen. Nedenfor kan man se studentenes tilbakemeldinger på de lukkede spørsmålene.

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, linje, parallell, font.
Studentevalueringene fra våren 2022, hvor 101 studenter svarte på hvordan de opplevde forhandlingsøvelsen på JUS3112 Formuerett I. 

Studentene kunne også her gi tilbakemeldinger som fritekstsvar. Mange trekker frem diskusjons- og samarbeidselementet som positivt, og syns det er lærerikt med en praktisk tilnærming til forhandlingsfaget. 

Av forbedringspunkter nevnes måten gruppene ble satt sammen på. Studentene som ikke hadde valgt gruppe på forhånd fikk tilfeldig tildelt grupper, og dette skapte noen uheldige gruppedynamikker. Det ble igjen nevnt at øvelsen kom for tett opp til eksamenstiden. 

Forbedringer av forhandlingsøvelsen

Opplegget har vært gjenstand for flere revisjoner på bakgrunn av evalueringer fra studentene og erfaringer gjort av kurslærerne. Første gangen kurset ble gjennomført skulle alle studentgruppene forhandle frem en fullstendig kontrakt som regulerte alle relevante spørsmål. Dette viste seg å være for komplisert og omfattende. Semesteret etter delte man derfor kontrakten inn i fire hovedtemaer, hvor hver gruppe fikk ansvar for en bestemt del. De ulike delene av kontrakten settes sammen, og sammenhengene mellom dem diskuteres i plenum.

En annen endring har vært å legge forhandlingene til en kurstime hvor kurslærer er til stede. Våren 2020 skulle studentene forhandle på egenhånd. Dette viste seg å fungere dårlig da noen blant annet brukte hersketeknikker. For at studentene skal få bevissthet om etikk i kontraktsforhandlingene, er det hensiktsmessig med veiledning fra kurslærer underveis i forhandlingene. Senere evalueringer viser at studentene opplever større læringsutbytte etter endringene som er gjort.

Videreutvikling av JUS1070/JUS5070 Forhandlinger

Studenter simulerer en forhandlingskonkurranse som del av emnets gjennomførelse. Foto: Maura Lehmann, UiO

Undervisningen i emnene baserer seg på rollespill, caser og andre praktiske øvelser kombinert med teori. Studentprosjektledere i CELL har assistert i forhandlingskonkurransene som simuleres som en del av emnene. I tillegg har studentprosjektleder for forhandlinger stilt som veileder for forhandlingskonkurransen i 2022 og 2023.

Konkurransen ble gjennomført ved at studentene ble delt i to parter, som sammen kunne sammen forberede casen. I forberedelsen ble hvert lag veiledet, og hver part fikk deretter til oppgave å velge ut tre studenter som forhandlere til selve konkurransen.

Under gjennomføringen av konkurransen skulle hver part presentere en strategi for resten av klassen, før det ble forhandlet i 45 minutter. Deretter fikk hver av partene anledning til å debriefe opplevelsen av forhandlingen, før både jury og publikum fikk komme med tilbakemeldinger. 

Studentenes evaluering av emnet

Svarprosenten fra studentevalueringene har gjennomgående vært lav. Majoriteten av studentene som har svart er fornøyde med hvordan emnet er lagt opp. De trekker frem at rollespillene og den muntlige aktiviteten gir stort læringsutbytte, at opplegget gjør det lettere å aktivt delta og stille spørsmål, og at det er god balanse mellom teori, praktiske oppgaver og forhandlingsøvelser. 

Av forbedringspunkter trekker studentene frem at emnet er intensivt, og at det er mye å forberede til hver undervisning. Studentene tror også det kunne vært nyttig å få se en forhandling før de skulle forhandle selv. Det ble også uttrykt et ønske om å ha mer tid til å reflektere over forhandlingsøvelsen i plenum, da studentene syns det var lærerikt å høre andre medstudenters tankeprosesser.

Deltakelse i internasjonal forhandlingskonkurranse

November 2022 reiste fire studenter til Hamburg for å konkurrere i den internasjonale forhandlingskonkurransen Bucerius Mediation Competition. Deltakelsen i konkurransen var en del av et pilotprosjekt. Studentprosjektlederen for forhandlingsprosjektet var med som deltaker på laget, i tillegg til å være coach. Gruppa fikk en måned med forberedelser.

I konkurransen fikk studentlaget anvende sine forhandlingskunnskaper i kombinasjon med engelsk språkkompetanse. Deltagende studenter hadde på hver sin måte forhandlingserfaring, og fikk stort utbytte av ytterlige tilbakemelding fra en kompetent jury.

Les mer om deltakelsen på forhandlingskonkurransen.

Forhandlingsbrief

Høsten 2023 arrangerte CELL en forhandlingsbrief med besøk fra Krise- og gisselforhandlertjenesten (KGF). KGF er politiets nasjonale beredskapsressurs for forhandlinger. Under foredraget fikk studentene et innblikk i hva oppdraget til en forhandler hos KGF går ut på. Foredraget var lagt opp til å være interaktivt, og studentene fikk mulighet til å gå gjennom de første stegene av et tenkt oppdrag.

Les mer om forhandlingsbriefen med KGF her.

Forhandlingskurs

Professor Sverre Blandhol ledet studentene gjennom første kurskveld. Foto: Sigve Nærø Innselset.

Våren 2023 arrangerte CELL sitt første forhandlingskurs, med over 40 studenter til stede. Over to kvelder lærte gruppa om planlegging og taktikker i forhandlinger. Målet med kurset var å skape engasjement for forhandlingsfaget, i tillegg til å gi deltakerne noen grunnleggende forhandlingsverktøy. 

Responsen fra deltagerne på forhandlingskurset våren 2023 var svært positiv. Deltagerne var for det meste ikke kjent med forhandlingsfaget fra før og satte pris på tilbudet og dens oppbygning. 40 studenter deltok, og 26 studenter svarte på spørreskjemaet. Tilbakemeldingene viste at:

  • 17 av 26 vurderte kurset som svært nyttig
  • 6 av 26 vurderte kurset som nyttig

Les mer om forhandlingskurset her.

Filmvisning og forhandlingsseminar

Filmvisning av klassikeren "12 edsvorne menn" fra 1957, med innledning fra professor Sverre Blandhol. Foto: Maura Lehmann, UiO

Høsten 2023 inviterte CELL og forhandlingsprosjektet til filmvisning av klassikeren «12 edsvorne menn» fra 1957, etterfulgt av et forhandlingsseminar. Filmen gir verdifull innsikt i konfliktløsning, beslutningstaking og påvirkningsstrategier som kan være relevant også i en forhandlingskontekst.

Høyesterettsdommeren Aage Thor Falkanger holdt en kort kommentar om rådslagning i kollegiale domstoler i etterkant av filmvisningen. Deretter ble det gjennomført en workshop med refleksjoner fra deltagerne rundt observasjonene i filmen og en felles gjennomgang.

Les mer om seminaret her.

Prosjektgruppens refleksjoner

Bildet kan inneholde: bord, hånd, laptop, datamaskin, organisme.

Forhandlingssatsingen har blitt ledet av professor Sverre Blandhol. Prosjektet gir studentene på master i rettsvitenskap et bredt og variert tilbud om forhandlinger. Det er positivt at prosjektet har utformet tilbud som appellerer til ulike studentgrupper på studiet, og deres kunnskap. Den obligatoriske forhandlingsøvelsen er et godt eksempel på erfaringsbasert og studentaktiv læring i praksis.

På den andre siden er det uheldig at prosjektet ikke har klart å bygge videre på tilbudene som er utviklet. Det er også vanskelig å si om tilbudene til prosjektet treffer de samme studentene, eller om man evner å nå ut til flere studentgrupper. Det er mulig prosjektet bør vurdere å gjennomføre en undersøkelse blant studentene for å kartlegge hvilke tilbud som appellerer til hvilke studentgrupper.  

Prosjektgruppa har også reflektert rundt hvordan man kan bedre kommunisere tilbudene til studentene. En ressursside er planlagt å komme opp på CELLs nettsider. Siden vil forhåpentligvis bidra til bedre og klarere kommunikasjon med studenter som er interesserte i forhandlinger. I tillegg kan ressurssiden fungere som et slags forhandlingsleksikon for studenter som ønsker å oppsøke relevant kunnskap og litteratur.

Vedlegg

 

Publisert 6. mars 2024 16:02 - Sist endret 15. apr. 2024 13:59