Prosedyrekonkurranser

Pilotprosjekt i emnet JUS5042 Moot Court (tidligere JUS5040) skal bidra til at studentene kan styrke sine muntlige og skriftlige ferdigheter. Deler av innholdet i denne artikkelen er hentet fra evalueringsrapporten til faglærer Maria Astrup Hjort

Bildet kan inneholde: bord, laptop, samfunnet, personlig datamaskin, datamaskin.

Emnet JUS5042 Moot Court gir studentene en unik mulighet til å styrke sine muntlige og skriftlige ferdigheter. Foto: Oda Hveem, UiO

Hva?

En målsetning med pilotprosjektet har vært å flytte ansvaret for organiseringen av emnet fra studentene, og over til fakultetet. Ved å ta tydeligere eierskap og legge forholdene til rette for deltakelse i konkurransene, kan emnet være en måte for fakultetet å få synliggjort sin målsetning om satsing på muntlige og skriftlige ferdigheter og praktisk rettet mot undervisning. 

Frem til pilotprosjektet ble lansert krevde det svært mye av studentene å ta emnet JUS5042 Moot Court (tidligere JUS5040). Det har ikke vært nok å ha et ønske om å delta i en prosedyrekonkurranse. Først av alt har studentene selv måttet finne andre studenter med samme interesse. De har også selv måttet finne ut av mulighetene for å få en veileder, og alle praktiske og administrative spørsmål knyttet til deltakelse i konkurransen. I tillegg har det også vært spørsmål knyttet til utgifter til reise og opphold.

For pilotprosjektet ble det valgt ut fire konkurranser: Jessup, Telders, Vis Moot og Nuremberg. 

Hvorfor?

Emnet er for studenter som ønsker å styrke sine muntlige og skriftlige ferdigheter, og gir en unik mulighet til å prøve jussen i praksis. Ved å ta emnet lærer studentene gjennom å gjøre, altså ved erfaringsbasert læring. Valgemnet gir deg trening i:

  • Å argumentere muntlig og skriftlig for et rettslig standpunkt.
  • Å finne frem til rettslige problemstillinger, gjøre rettskildesøk, og bygge opp rettslig argumentasjon.
  • Å samarbeide om rettslig arbeid.
  • Å bruke engelsk terminologi og å bruke engelsk som arbeidsspråk.

Alle disse erfaringene gir studentene direkte overføringsverdi til arbeidslivet. 

Hvordan?

Deltakelse i prosedyrekonkurranser i denne sammenheng innebærer at en gruppe på 3-5 studenter er organisert i et lag. Dette laget deltar på en internasjonal prosedyrekonkurranse. I konkurransen får studentene presentert en fiktiv rettsak. Lagets oppgave er å først skrive et prosesskriv og deretter prosedere saken for et dommerpanel. Arbeidet går som regel over to semestre, der det skrives prosesskriv på høsten og prosederes på våren. 

Vedlegg

Rapport om prosedyrerettet undervisning

Arrangementsside for generalprøve i Gamle Festsal for Jessup- og Vis Moot-laget

Arrangementsside for generalprøve i Gamle Festsal for Telders-laget

Arrangementsside for generalprøve i Gamle Festsal for Nürnberg-laget

Nyhetssak om første deltakelse for UiO i voldgiftskonkurransen Vis Moot

Nyhetssak om UiOs deltakelse på verdens eldste og største internasjonale prosedyrekonkurranse for studenter, Jessup

Publisert 5. juli 2023 15:18 - Sist endret 10. aug. 2023 15:04