Heldags skriveverksted i JUS1211 Privatrett II (Familie- og arverett)

En hel dag vies til skriveverksted i JUS1211 Privatrett II. På denne dagen får studentene muligheten til å samskrive, diskutere fag, evaluere hverandre og få veiledning. Opplegget er utviklet av faglærerne Tone Linn Wærstad og Katrine Fredwall, i tillegg til Kristine Hansen som administrativ ressurs.

Bildet kan inneholde: datamaskin, hånd, personlig datamaskin, netbook, laptop.

Skriveverksted i JUS1211 Privatrett II ga studentene mulighet til å samskrive og få veiledning på tekstene sine. Foto: Oda Hveem, UiO

Bakgrunn og formål

Faglærerne i "Familie- og arverett" erfarte at studentene på JUS1211 opplevde et uheldig høyt arbeidspress. Måten semesteret var strukturert på gjorde at mange studenter opplevde at de manglet faglig modenhet og nok tid til å levere en god besvarelse på fakultetsoppgaven. Mange studenter leverte dermed ufullstendige tekster, som førte til dårlige karakterer og dårlige tilbakemeldinger.

Fakultetet har en lang tradisjon hvor studenter leverer inn skriftlige besvarelser på oppgaver og får skriftlig tilbakemelding på disse. Slik summativ vurdering har dog begrenset nytte for studentenes læring. Faglærerne ønsket derfor å erstatte denne innleveringen med et skriveopplegg basert på formativ vurdering underveis i skriveprosessen. Opplegget var basert på den samme fakultetsoppgaven, men med noen viktige tilpasninger slik som:

  • Et supplerende materiale av tilrettelagte rettskilder som kunne anvendes
  • Studentene skulle besvare gruppevis og gjerne i samarbeid med hverandre
  • Veiledning av læringsassistenter og faglærere gjennom dagen.
  • Gruppene fikk en skriftlig tilbakemelding på oppgaven dagen etter skriveverkstedet.
  • En avslutningsforelesning der faglærerne gjennomgikk oppgaven med konkrete «mønstereksempler» fra de innleverte oppgavene. Fokuset i gjennomgangen lå på hvordan man kan få til en god subsumsjon i praktikumsoppgaver.

Formålet med satsingen var å redusere arbeidspresset og øke læringsutbyttet hos studentene. Et delmål var samtidig å bidra til et godt lærings- og studiemiljø med fokus på samarbeid og trygghet. Videre var hensikten at satsingen også ville øke kontakten mellom studenter, læringsassistenter og faglærere.

Studentenes læringsutbytte

På et heldags skriveverksted får studentene:

  • Utvikle sine skriftlige ferdigheter
  • Samskrive en besvarelse i samarbeid med en gruppe medstudenter
  • Mer tid til faglige diskusjoner, dialog og kollektiv refleksjon
  • Gjennomføre muntlig medstudentevaluering og få konstruktiv kritikk om utbedring av sin egen tekst før innlevering.
  • Omskrive og ferdigstille besvarelsen
  • Veiledning av faglærerne i tillegg til skriveveilederne
  • Anvendt juridisk metode
  • Utviklet evnen til å utforme juridiske tekster ved bruk av juridisk fagspråk

Hvordan gjennomføres skriveverkstedet?

  • Klokka 08.15: Dagen starter med et informasjonsmøte mellom faglærerne og skriveveilederne. Skriveveilederne settes inn i oppdraget og den praktiske gjennomføringen. Veilederne har fått oppgaven, eventuelt tilleggsmateriale og informasjon om dagens «kjøreplan» på forhånd.
  • Klokka 09.00: Studentene ankommer. Faglærerne gjennomfører en kort introduksjon til opplegget, formålet med det, samt en introduksjon til den pedagogiske forankringen og deres tanker om læringsutbytte. Studentene gis også en kort innføring i hvordan de skal gi hverandre konstruktive kommentarer i evalueringen av hverandres tekster. Kursgruppene går deretter til hvert sitt seminarrom med sin tildelte skriveveileder. De store kursgruppene på 30 studenter deler seg i mindre kollokviegrupper på seks studenter.
  • Klokka 09.30: Skriveveilederne tar med seg sine grupper, og setter studentene i gang med å løse hver sin del av eksamensoppgaven. Dette foregår først individuelt og så sammen i grupper. Halve kollokviet arbeider med første del av oppgaven, mens den andre halvdelen arbeider med andre del. Skriveveilederne og faglærerne gir veiledning fortløpende. Etter første gjennomskriving av besvarelsene blir studentene bedt om å lese og vurdere hverandres tekster. De skal dermed evaluere en tekst fra kollokviet om rettsspørsmålene de selv ikke har skrevet. Her kan de bruke egne erfaringer med arbeidet de nettopp har gjort – og skal både se om de kan lære noe av – og tilføre noe til – den teksten de får lese. Det vises ellers til den nærmere redegjørelsen for medstudentevaluering gjort i plenum tidligere på dagen.
  • Klokka 11.00: Faglærerne og skriveveilederne møtes til et halvtimes debriefingsmøte. Her forteller skriveveilederne om hvordan den første delen av dagen har gått. Faglærerne går en ny runde for å sjekke om det er flere spørsmål.
  • Klokka 13.00:  Etter medstudentevaluering og lunsj oppfordres studentene til å arbeide videre med teksten. De oppfordres til å skrive på nytt heller enn å «rette». 
  • Klokka 14.30: Studentene leverer besvarelsen som en gruppebesvarelse i Canvas. Oppgavene leses gjennom av faglærerne og noen av skriveveilederne på ettermiddagen. Det gis skriftlige tilbakemeldinger med et formativt fokus til hver gruppe: Hva er godt og hvordan kan teksten blir bedre? Det gis ikke karakter. Faglærerne velger ut gode eksempler fra besvarelsene og bruker disse i gjennomgangen av oppgaven dagen etter.
  • Dagen etter møtes alle for oppgavegjennomgang og deling av eksempler på god oppgaveløsning. Studentene får mulighet til å gi tilbakemeldinger og diskutere spørsmålene og skriverådene nærmere. Det viktigste læringsutbytte denne dagen følger av arbeidet med teksteksemplene og forbedringene av disse. Men oppgavegjennomgangen bør også preges av en metodisk tydelighet og vise hvordan praktikumoppgaven løses.

Evalueringer og tilbakemeldinger

Heldags skriveverksted i Familie- og arverett har vært gjennomført tre ganger til nå, og vært gjennom en rekke forbedringer. Man kan lese mer om dette i evalueringsrapportene fra hvert semester i vedleggene. Den gjennomgående tilbakemeldingen fra skriveveilederne på verkstedene er at de er fornøyde med opplegget, og at det fungerer veldig godt. Veilederne har inntrykk av at studentene får god øvelse i å både diskutere og skrive på en slik dag.

Studentevalueringene viste at gruppene gjennomgående forstår fordelene av å diskutere forskjellige synspunkter av oppgaven og lærer mye av hverandre. Mange skrev at opplegget oppleves bedre enn å skrive fakultetsoppgave alene. Selv om de fleste studentene foretrekker å skrive tekst alene, viser evalueringene fra alle semestrene at de fleste syns det å skrive tekst i fellesskap med andre studenter ga størst læringsutbytte. Tre sitater fra fritekstsvarene oppsummerer godt inntrykket studentene har av skriveverkstedene:

Det er en god måte å jobbe på. Det er lærerikt å se hvordan andre skriver oppgave. Utbytte av diskusjoner er stort.

Det er mer motiverende i faget totalt sett å ikke angripe det på egenhånd.

Det er også morsommere å kunne sitte sammen og jobbe og diskutere.

Ønsker du å gjennomføre et heldags skriveverksted?

Underviser du i et juridisk fagområde, og ble inspirert til å gjennomføre et heldags skriveverksted i ditt emne? Les mer om hvordan faglærerne Tone Linn Wærstad og Katrine Fredwall utviklet sitt skriveverksted i JUS1211, og bli inspirert! 

Vedlegg

Evalueringsrapport fra skriveverksted i "Familie- og arverett" høsten 2022.

Evalueringsrapport fra skriveverksted i "Familie- og arverett" våren 2023.

Evalueringsrapport fra skriveverksted i "Familie- og arverett" høsten 2023.

Læringskravene for emnet JUS1211 Privatrett II.

Publisert 5. juli 2023 15:18 - Sist endret 14. mars 2024 14:28