Skrivekonkurranse i JUS3112 Formuerett I

I forbindelse med behandlingen av sak i Høyesterett ble det arrangert en skrivekonkurranse, hvor studentene i JUS3112 Formuerett I skulle skrive dommen i saken før den faktiske dommen fra Høyesterett ble avsagt.

Bildet kan inneholde: hånd, væpne, bord, produkt, bildesign.

Skrivekonkurransen i JUS3112 Formuerett I ga studentene trening i skriftlig juridisk argumentasjon. Foto: Oda Hveem, UiO

Bakgrunn

Skrivekonkurransen ble gjennomført våren 2023. Skrivekonkurransen ble til som et initiativ fra faglærer i JUS3112 Formuerett I, Marte Eidsand Kjørven.

Hva?

Skrivekonkurransen tok utgangspunkt i Høyesterettssaken og dens dokumenter; den påankede dommen og Lagmannsretten LB-2021-153213, anken, anketilsvar og to prosesskriv. Teksten skulle skrives som om det var en dom avsagt av Høyesterett, men likevel slik at det ikke skal redegjøres for faktum, partenes anførsler og saksomkostninger.

I tilknytning til skrivekonkurransen ble det arrangert diverse forelesninger og skriveverksteder for studentene. Alle studenter som har levert inn et bidrag fikk skriftlig tilbakemelding. Studentene kunne enten delta alene eller i grupper på opptil fire studenter. Oppgaven skulle være på maksimalt 3000 ord, og leveres i Canvas. . 

De innleverte dommene ble vurdert av en jury bestående av:

  • Maria Astrup Hjort, professor ved Institutt for offentlig rett, UiO
  • Geir Woxholth, professor ved Institutt for privatrett, UiO
  • Øyestein Myre Bremset, advokat og partner i advokatfirmaet Grette
  • Mathias Mikkelsen, Adjunkt Ph.d., Aarhus Universitet

Hvorfor?

Målet med å arrangere en slik konkurranse var å gi studentene trening i skriftlig juridisk argumentasjon og dypere innsikt i reglene om foreldelse. Ved å følge saken i Høyesterett og få innsyn i anke, anketilsvar og prosesskriv, fikk studentene også innsikt i hvordan prosessen er rundt en sak som behandles i Høyesterett. I oppgaven måtte studentene ta stilling til partenes argumentasjon på en selvstendig måte, og fikk på den måten jobbet med sentrale ferdigheter innen juridisk argumentasjon.  

Det ble også åpnet for, og oppfordret til, å delta i skrivekonkurransen i grupper. På den måten hadde studentene også mulighet til å utvikle samarbeidsevner og lære av hverandre underveis.

Hvordan? 

I mars 2023 ble Skrivekonkurransen lansert med informasjon på semestersiden for emnet JUS3112 Formuerett I, og i Canvas. Studentene fikk tilgang til dokumentene i saken, som besto av dommen fra lagmannsretten, anke, anketilsvar, to prosesskriv og en særlig relevant dom fra EMD i norsk oversettelse. 

20. mars 2023 hadde faglærer Marte Eidsand Kjørven en forelesning med informasjon om opplegget, samt en presentasjon av saken og de rettsspørsmålene som reises. 21. og 22. mars var det muntlige forhandlinger i Høyesterett. Studentene hadde mulighet til å dra og høre på saken dersom de ønsket dette. Dette var imidlertid ikke nødvendig for å være med i konkurransen. 

Mandag 27. mars ble det arrangert et skriveverksted på Skrivelaben, i forbindelse med konkurransen. Her kunne studentene som skulle levere inn bidrag til konkurransen få hjelp og tilbakemelding på tekstene de hadde utformet. Mandag 13. april var det innleveringsfrist for bidrag til Skrivekonkurransen i JUS3112 Formuerett I. Alle studentene som leverte inn bidrag fikk skriftlige tilbakemeldinger på tekstene sine. 

Fredag 12. mai ble det arrangert et åpent halvdagsseminar i foreldelse og internasjonal rett. Seminaret ble etterfulgt av en sosial samling for deltakere på seminaret og Skrivekonkurransen. På seminaret ble også vinneren av Skrivekonkurransen annonsert. 

Vedlegg

Læringskravene for emnet JUS3112 Formuerett I.

Arrangementsside for seminar om foreldelse og internasjonal rett.

Publisert 5. juli 2023 15:18 - Sist endret 30. mai 2024 14:15