Kollokvium - folkerettens regler om jurisdiksjon i møte med norsk rett

Forskergruppen for internasjonal rett ønsker velkommen til kollokvie om forholdet mellom norsk rett og folkeretten. Alle interesserte er velkomne.

Illustrasjon: Colourbox.com

Temaet for dette kollokviet vil være folkerettens regler om jurisdiksjon i møte med norsk rett. Stian Øby Johansen vil sparke diskusjonen i gang. Samtidig minner vi om at tanken bak disse kollokviene er at alle deltagerne er likeverdige diskusjonspartnere og vi håper deltakere vil aktivt delta i diskusjonen ved å dele sine tanker og refleksjoner. 

En rekke spørsmål som berører folkerettens regler om jurisdiksjon i møte med norsk rett kan diskuteres, som for eksempel:

  • Norske (offentligrettslige) lover har virkeområdebestemmelser med ulike utforming, og iblant uklar rekkevidde, for eksempel Pengespilloven § 3(3) og Straffeloven § 5. Hvordan forholder disse seg til folkerettens regler/prinsipper om jurisdiksjon? 

  • Hvor bevisst er lovgiver i forarbeidene på folkeretten ved utformingen av virkeområdebestemmelser? 

  • I hvilken grad gjør presumsjonsprinsippet det mulig å fortolke uklare eller for vidtrekkende virkeområdebestemmelser folkerettskonformt?

  • Selv om det antas at sektormonismebestemmelser, slik som straffeloven § 2, ville komme direkte inn og "sensurere" eventuelle lovbestemmelser om stedlig virkeområde, er det i i HR-2020-1340-A (Fremmedkriger) tegn til at Høyesterett oppstiller et klarhetskrav (se særlig avsnittene 40–41 og 46). Kun en "sikker folkerettslig regel" var ifølge Høyesterett tilstrekkelig for å slå igjennom lovgivers antagelser i straffelovens forarbeider. Er det riktig å forstå at kun en sikker folkerettslig regel vil kunne overstyre lovgivers antakelser når det gjelder folkerettens jurisdiksjonsregler?

  • Folkerettens regler eller prinsipper om jurisdiksjon er i seg selv uklare og mangelfullt utredet i nyere juridisk teori. Kan det tenkes at dette påvirker virkningen disse har i norsk rett?  

Publisert 2. okt. 2023 18:24 - Sist endret 2. okt. 2023 18:24