Arbeidsrettslunsj

Velkommen til Arbeidrettslunsj om erstatningsansvar for alvorlig personskade i konsern ved stipendiat Line Gjerstad Tjelflaat (UiB).

Line Gjerstad Tjelflaat ved UiB arbeider med en avhandling om erstatningsansvar for alvorlig personskade i konsern. Formålet er å undersøke hvilke momenter som er relevante i vurderingen av morselskapets erstatningsansvar for alvorlig personskade på arbeidere og andre tredjeparter som rammes av datterselskaps skadevoldende aktivitet. Undersøkelsen gjøres i lys av nyere regelverk som oppstiller forventning om gjennomføring av aktsomhetsvurderinger på menneskerettighetsområdet, altså situasjoner hvor det menneskerettslige vernet overlapper med det erstatningsrettslige (FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv, åpenhetsloven og EUs forslag til aktsomhetsdirektivt (Corporate Sustainability Due Diligence Directive).

I norsk rett er det etter hennes kjennskap ingen praksis som behandler morselskapets eventuelle erstatningsansvar for skader på arbeidere i datterselskap. Dette kan ha sammenheng med at prinsippet om hvert selskaps selvstendighet står sterkt i norsk rett, men det kan også ha sammenheng med at de norske reglene om yrkesskadeforsikring innebærer at skadelidte uansett får dekket sitt tap gjennom forsikringsordninger. Ettersom selskaper i samme konsern normalt vil benytte samme forsikringsselskap, vil det ikke være noen insentiv for forsikringsselskapene heller til å prøve hvorvidt morselskapet skal holdes solidarisk ansvarlig med datterselskap i slike situasjoner. Et spørsmål, som vil være hovedfokus under presentasjonen, er hvilken betydning dette får dersom skadelidte ikke får dekning gjennom forsikringsordninger.

 

Publisert 16. aug. 2023 08:49 - Sist endret 25. aug. 2023 17:57