Reformforsking som rettsvitskapleg disiplin?

Professor Jørn Jacobsen fra Det juridiske fakultet i Bergen innleder om temaet Reformforsking som rettsvitskapleg disiplin? 

Etter innledningen vil det være forberedte kommentarer ved Christoffer Eriksen, Jon Christian Fløysvik Nordrum og Dag Michalsen. Inger Johanne Sand leder samtalen.

 

Innlegget bygger på Jacobsens nye bok Legal Reform Research utgitt på Karnov forlag 2022.

 

Rettsvitskapen har gjennom tidene endra seg, i lys av så vel kunnskapsteoretiske som samfunnsmessige utviklingstrekk. Nye generasjonar rettsforskarar utviklar i dag rettsvitskapen i møte med det samfunnet vi møter og har allereie skapa ein meir mangfaldig disiplin. Ikkje minst ser ein ei interesse for spørsmål knytt til retten si vidareutvikling – frå dei meir prinsipielle spørsmåla om rettsstaten si framtida til dei meir konkrete, regulatoriske utfordringane knytt til mellom anna miljøregulering og teknologiske innovasjonar. Den utviklinga inviterer oss samstundes til å drøfte om slik reformforsking er ei relevant retning for rettsvitskapen å utvikle seg i og, i lys av mellom anna innvendingane som rettspolitikken ofte har blitt møtt med, om vi eigentleg kan produsere noko som kvalifiserer som vitskapleg kunnskap om slike spørsmål. 

 

Publisert 14. nov. 2022 10:12 - Sist endret 18. nov. 2022 09:41