Finalist til Senter for tverrfaglig kjønnsforsknings pris for beste mastergrad på kjønnsforskning

Madeleine Holgeids masteravhandling "Arbeidsgivers lønnskartleggingsplikt. En analyse av kriteriene «samme arbeid eller arbeid av lik verdi ved sammenstilling av stillingsgrupper» var finalist til Senter for tverrfaglig kjønnsforsknings pris for beste mastergrad på kjønnsforskning.

Madeleine Holgeids masteravhandling "Arbeidsgivers lønnskartleggingsplikt. En analyse av kriteriene «samme arbeid eller arbeid av lik verdi ved sammenstilling av stillingsgrupper» gikk til finalen som den tredje beste avhandlingen. Se nominasjonene til STK-prisen her.

Avhandlingen er en juridisk og empirisk analyse av den styrkede plikten til å kartlegge lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som ble innført gjennom endring av likestillings- og diskrimineringsloven i 2021.  Den juridiske analysen viser at kriteriene «samme arbeid eller arbeid av lik verdi» i mange tilfeller kan være en lite hensiktsmessig måte å dele inn stillinger på, fordi innholdet i kriteriene, slik de i praksis tolkes, er kompliserte, sprikende, uklare og uforutsigbare. Den empiriske analysen av ni utvalgte virksomheters gjennomføring av lønnskartleggingsplikten viser store forskjeller vedrørende forståelsen og bruken av kriteriet «samme arbeid og arbeid av lik verdi». Valg knyttet til sammensetningen av stillinger i stillingsgrupper påvirker i praksis hvor store lønnsforskjeller det etter lønnskartleggingen anses for å foreligge.

Avhandlingen er publisert i kvinnerettslig skriftserie.

 

Publisert 1. mars 2024 11:20 - Sist endret 1. mars 2024 11:20