EURNOR-lunsj: Rettslige spørsmål som oppstår i fasen hvor EU-rett blir innlemmet i EØS-avtalen

Forfatterne av den nylig utgitte "EØS-lovgivningen" Torje Sunde, Jon Lunde og Ida Sørebø, innleder om noen av de rettslige spørsmålene som oppstår i fasen hvor EU-rett blir innlemmet i EØS-avtalen. 

Nærmere om tema for lunsjen

Vi ser først på det grunnleggende spørsmålet om hva som skal inn i EØS-avtalen, noe som drøftes under stikkordene EØS-relevans og akseptabilitet. Vi skal også se på hvilke tilpasninger som gjøres og bør gjøres av den opprinnelige EU-rettsakten ved innlemmelse. Et viktig rettslig tema er også hva som er konsekvensene dersom avtalepartene ikke blir enige om innlemmelse, ofte omtalt som "reservasjonsrett" eller "vetorett", og som har fått nylig aktualitet ifm. fornybardirektivet. Til slutt løfter vi blikket og ser på hva vi skal gjøre med etterslepet.

Om innlederne

Torje Sunde er partner i Wikborg Rein. Han har omfattende prosedyre- og rådgivningserfaring fra Regjeringsadvokaten, og han har jobbet i Lovavdelingen, ESA og som dommerfullmektig. Jon Lunde er lovrådgiver i Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet med fagansvar for EØS-rett. Ida Sørebø er avdelingsdirektør i Lovavdelingen. Hun har tidligere jobbet i ESA og har i flere år vært fast foredragsholder i kurs om gjennomføring av EØS-rett.

Publisert 29. apr. 2024 11:35 - Sist endret 29. apr. 2024 11:35