Grenser for partsautonomi i voldgift: selskapsrett og konkurranserett

Program

09.30-09.45 Velkomst og rammen for prosjektet – Professor dr.juris Giuditta Cordero-Moss, UiO
09.45-10.30 Aksjonæravtaler og voldgift: Er partsautonomien begrenset av selskapsretten? – Advokatfullmektig Cathrine Bjoland, Advokatfirma Kluge
10.30-10.45 Pause
10.45-11.30 Kontrakter med konkurranserettslige implikasjoner og voldgift: Er partsautonomien begrenset av konkurranseretten? – Advokatfullmektig Nicolai Nielsen, Advokatfirma Kluge
11.30-12.00 Diskusjon
12.00-13.00 Lunsj

 

Begrenset antall plasser. Ta kontakt med professor Giuditta Cordero-Moss (giuditta.cordero-moss@jus.uio.no) dersom du er interessert i å delta.  


Seminaret arrangeres av forskningsprosjektet Voldgift og partsautonomi.

Hovedtema i prosjektet er hvilken rekkevidde partenes autonomi har i kommersielle internasjonale forhold som ikke er ren kontraktsrettslig. Kommersielle avtaler kan ha implikasjoner som går utover det bilaterale forhold mellom partene og kan ha relevans for tredje part (for eksempel kreditorer) eller spesiell betydning for samfunnet (for eksempel ved konkurransevridning).

Når disse aspekter av partenes juridiske forhold har en internasjonal dimensjon, må man avgjøre hvilket lands rett de er underlagt. Partenes lovvalg er ikke nødvendigvis relevant, ettersom rettsystemene ofte opererer med ufravikelige lovvalgsregler på disse områdene.

Rettssystemenes lovvalgsregler blir ofte oppfattet som ikke relevante hvis partenes kontrakt inneholder en voldgiftsklausul som forhindrer at nasjonale domstoler har domsmyndighet over tvister som kan oppstå mellom partene. Denne oppfatning er ikke nødvendigvis alltid riktig: Enkelte av reglene som ville ha blitt anvendt hvis voldgiftsretten hadde sett bort fra partenes valg og hadde anvendt lovvalgsreglene kan ha en slik karakter at en voldgiftsdom som er i strid med slike regler kan risikere å bli satt tilside eller nektet tvangsfullbyrdelse.

Prosjektet kartlegger i hvilken grad de materielle regler som er utpekt av lovvalgsreglene har en slik karakter at de må bli tatt hensyn til selv i rammen av internasjonal voldgift.

 

Prosjektets forskningsplan

 

 

Høst 09

Vår 10

Høst 10

Vår 11

Høst 11

Vår 12

Høst 12

Vår 13

Selskapsrett

Cathrine Bjoland

 

 

 

 

 

 

Konkurranserett

   Nicolai Nielsen

 

 

 

 

 

 

Tredjemannsvern

 

 

Siri Hafeld

 

 

 

 

Offentlig regulering

 

 

Tone Wetteland

 

 

 

 

Arbitrability

 

 

 

 

XX

 

 

Immaterialrett

 

 

 

 

XX

 

 

Kontraktsrett

 

 

 

 

 

 

XX

Arbeidsrett

 

 

 

 

 

 

XX

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Published May 2, 2011 11:02 AM - Last modified Oct. 31, 2012 3:19 PM