Invitasjon til lunsjseminar

Norsk lovregulering av adgangen til å kreve erstatning ved menneskerettsbrudd?

Justis- og beredskapsdepartementet har bedt professor Kjetil Mujezinovic Larsen (IOR) om å utrede mulig norsk lovregulering av adgangen til å kreve erstatning for brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen og FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Utredningen skal redegjøre for hvilke krav de to konvensjonene stiller til nasjonale erstatningsordninger ved konvensjonsbrudd, om det er behov for norsk lovregulering av spørsmålet, og hvordan en eventuell lovregulering i så fall skal utformes. Arbeidet skal ferdigstilles innen 1. august. Utredningens mandat er tilgjengelig her:

https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/jd/dokumenter/mandat-for-utredning-om-erstatning-for-menneskerettighetskrenkelser.pdf.

På seminaret vil Larsen redegjøre for den rettslige og faktiske bakgrunnen for at spørsmålet må utredes, og presentere sitt foreløpige syn på de ulike delspørsmålene som reises.

Sverige lovfestet statens erstatningsansvar for menneskerettsbrudd i 2018. Skadeståndslagens regulering innebærer langt på vei en kodifisering av gjeldende rett, slik utviklet av Högsta Domstolen over en periode på 15 år. Postdoktor Karolina Stenlund (Universitetet i Helsinki) vil dele svenske erfaringer og kommentere Larsens innlegg. Stenlund disputerte med avhandlingen «Rättighetsargumentet i skadeståndsrätten» ved Uppsala Universitet i 2021.

Deretter blir det åpnet for diskusjon.

  • Innleder: professor Kjetil Mujezinovic Larsen (IOR)
  • Kommentator: postdoktor Karolina Stenlund (Universitetet i Helsinki)

  • Ordstyrer: professor Birgitte Hagland (IfP)

Frist for påmelding er 3. mai.

Publisert 28. mars 2023 09:32 - Sist endret 5. des. 2023 15:35