English version of this page

Disputas: Luca Tosoni

Master i rettsvitenskap Luca Tosoni ved Institutt for privatrett vil forsvare sin avhandling for graden ph.d: Menneskerettigheten til cybersikkerhet: begynnelse, implikasjoner og grenser.

Original tittel: The Fundamental Right to Cybersecurity: Inception, Implications and Limits

Disputasen vil foregå på Engelsk. 

 

Bildet kan inneholde: person, panne, nese, kinn, smil.

Luca Tosoni. Foto: Datatilsynet

Disputasen vil bli streamet.

Delta på disputasen her 

Tid og sted for prøveforelesning

Bedømmelseskomité

  • Professor Gentian Zyberi, Universitetet i Oslo (leder)
  • Professor Oreste Pollicino, Università Bocconi  (1. opponent)
  • Professor Gloria Gonzalez Fuster, Vrije Universiteit Brussel (2. opponent)

Leder av disputas

Instituttleder Margrethe Buskerud Christoffersen 

Veiledere

  • Professor Lee Bygrave
  • Professor Inger Marie Sunde

Sammendrag

Denne avhandlingen undersøker cybersikkerhet fra et menneskerettighetsperspektiv. Hovedmålet er å belyse hvorvidt cybersikkerhet er i ferd med å vokse frem som en ny menneskerettighet, samt de juridiske implikasjonene dette vil medføre.

Til tross for de ubestridelige fordelene med den pågående digitale transformasjonen, kan misbruken av teknologiene som muliggjør slik transformasjon ha vidtrekkende negative konsekvenser for enkeltpersoner og samfunnet. I praksis har dette økt betydningen av cybersikkerhet.

Dette har ført til at en rekke akademikere, menneskerettighetsaktivister og beslutningstakere har fremmet argumenter for å utvide den eksisterende katalogen over menneskerettigheter med en ny rettighet til cybersikkerhet. Avhandlingen viser hvordan disse argumentene har begynt å finne grobunn i flere rettssystemer og hvordan cybersikkerhet ikke lenger er et rent teknologisk anliggende men også en viktig juridisk sak.

Mens de rettslige konsekvensene som vil utledes av en full anerkjennelse av en menneskerettighet til cybersikkerhet vil variere på tvers av rettssystemer, argumenterer avhandlingen at slike konsekvenser kan være svært betydelige for offentlige institusjoner, bedrifter og enkeltpersoner.


 

Publisert 9. mars 2023 14:21 - Sist endret 28. mars 2023 15:30