Styringsrett, medbestemmelse og personvern i det digitale arbeidslivet

Ph.d.-prosjektet vil i vesentlig grad se på hvordan og i hvilken grad arbeidstakere kan påvirke digitaliseringen av egen hverdag.

Bildet kan inneholde: gest, font, flash-fotografering, teknologi, elektrisk blå.

Foto: Chris Yang, Unsplash.com

Om prosjektet

Fra ca. 1980 og frem til i dag har samfunnet vært gjennom en digital revolusjon. Digitalisering av arbeidsprosesser legger til rette for økt verdiskaping og innovasjon, og kan definitivt bidra til å øke produktiviteten i både privat og offentlig sektor. Den økte digitaliseringen av arbeidsplasser har både fordeler og risikoelementer knyttet til seg.

Forskningsstiftelsen Fafo har lagt fram flere rapporter om digitalisering i arbeidslivet de siste årene. Hovedfunnene er at økt digitalisering på den ene siden vil øke arbeidsgivers evne til å styre, kontrollere, instruere og undersøke ansattes arbeidsprestasjoner, atferd og plassering. På den annen side kan den digitaliseringen føre til mer inngripende måter for arbeidsgiver å overvåke og kontrollere ansatte på. Digitale systemer som ikke har kontroll som formål kan også gi mulighet for å kontrollere enkeltpersoners atferd. Med denne muligheten følger en endring i styrkeforholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstakerforeningene.

Vesentlig for dette Ph.d.-prosjektet er hvordan og i hvilken grad arbeidstakere kan påvirke digitaliseringen av egen hverdag. Prosjektet drøfter også hvilke rettsregler som gjelder for arbeidsgivers behandling av personopplysninger om arbeidstakere og hvilken betydning disse reglene har for mulig maktforskyvning og svekket medbestemmelse for arbeidstakere. Muligheter og begrensninger i arbeidsgivers adgang til å kontrollere ansatte er også sentrale spørsmål.

Oppgaven skal skrives på norsk basert på norsk lov. Sentrale rettsregler er personvernregelverket, arbeidsmiljøloven og relevante tariffavtaler. KI-forordningen, produktkontroll-loven og likestillings- og diskrimineringsloven vil mest sannsynlig også omfattes av prosjektet. Forskningstemaet må også vurderes i lys av de grunnleggende rettighetene og frihetene i EU-charteret, i tillegg til EUs tolkning av GDPR.

Gjennomføring

PhD-prosjektet er planlagt ferdig våren 2026.

Finansiering

Prosjektet er finansiert av Landsorganisasjonen i Norge samt forbundene NTL, Fagforbundet, EL&IT-forbundet, IE og NAF.

 

 

Publisert 10. mai 2022 13:51 - Sist endret 10. mai 2022 16:14