Sluttavtaler i arbeidsforhold

Foto: Colourbox.

Om prosjektet

Sluttavtaler er gjensidig bindende avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som tar sikte på å bringe et arbeidsforhold til opphør. Slike avtaler er utbredt i norsk arbeidsliv. Prosjektet analyserer hvilke regler som gjelder for inngåelse, innhold og gjennomføring av sluttavtaler.

Prosjektet tar for det første for seg hvilke rettslige rammer ufravikelige verneregler og avtalerettslige ugyldighetsregler oppstiller for adgangen til å inngå sluttavtaler. Videre behandles reglene for hvordan sluttavtalers innhold fastlegges (tolkning), og hvilken betydning henholdsvis ufravikelige lovregler og avtalerettslige regler om ugyldighet og revisjon har for hvilket innhold sluttavtaler kan ha. Dessuten behandler prosjektet gjennomføring av sluttavtaler, både det normale forløp og det unormale forløp hvor det oppstår mislighold, og hvor et sentralt spørsmål er hvilke misligholdsbeføyelser som da kan gjøres gjeldende.

Selv om forskningsspørsmålet er arbeidsrettslig, rekker prosjektets ambisjoner ut over det rent arbeidsrettslige. Prosjektet vedrører forholdet mellom arbeidsrettslige verneregler på den ene side, og avtalefrihet og alminnelige avtale- og kontraktsrettslige regler på den annen side. Et formål med prosjektet er dermed å analysere nærmere forholdet og samspillet mellom ulike mulige rettslige grunnlag for løsning av andre arbeidsrettslige spørsmål (enn de som er direkte knyttet til sluttavtaler). Dessuten vil en nærmere analyse av hva det nærmere innebærer at en lovregel er ufravikelig, naturlig inngå som en viktig del av prosjektet.

Mål

Prosjektet planlegges ferdigstilt våren 2026.

Finansiering

Prosjektet finansieres av Arbeidsrettslig Fagutvikling (ARFA).

Deltakere

Publisert 10. apr. 2024 08:43 - Sist endret 10. apr. 2024 08:43