Finansmarkedsprosjektets høringsuttalelse til Justisdepartementet om forslag til ny finansavtalelov

Professor Mads Andenæs har på vegne av finansmarkedsprosjektet avgitt en høringsuttalelse til Justisdepartementet. Den gjelder forslag til ny finansavtalelov som innebærer en revisjon av gjeldende finansavtalelov.

Direktiv 2014/17/EU om boliglån, direktiv 2014/92/EU om tilgang til konto med grunnleggende betalingstjenester og de kontraktsrettslige delene av direktiv (EU) 2015/2366 om betalingstjenester skal gjennomføres i norsk rett. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing---revisjon-av-finansavtaleloven/id2569865/ Lovforslaget tar sikte på et sterkere vern for kredittkunder og gir enkelte særskilte regler for boliglån. Ved lovforslaget sikres tilgangen til moderne konto- og betalingstjenester, kundens erstatningsrettslige vern styrkes, og det klargjøres hvilke plikter tjenesteyteren har ved finansavtaler og ved virksomhet som utøves av finansmeglere, finansagenter og finansrådgivere.

I høringsuttalelsen heter det:

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing---revisjon-av-finansavtaleloven/id2569865/?uid=02570b21-48f2-4acc-ad16-4807eae4a1ec

"Finansmarkedsprosjektet støtter lovforslaget. Gjeldende finansavtalelov er utdatert og uhensiktsmessig, og dekker ikke behovene for kontraktsrettslig regulering av finansielle tjenester. Ikke minst er det positivt at det foreslås generelle kontraktsrettslige regler i lovens kapittel 1, som også sikrer at samspillet mellom offentligrettslige og privatrettslige sanksjoner blir bedre og mer effektivt. 

Dette er helt nødvendig for å sikre kundenes tillit til finansmarkedet. Tillit hos brukerne er av avgjørende betydning for at markedene skal virke etter hensikten, det vil blant annet si å bidra til en effektiv allokering av ressurser og gi mulighet til å omfordele og håndtere risiko. Manglende tillit til markedene kan gå utover deltagelsen i finansmarkedene, og dermed føre til en svekkelse av markedenes evne til å utføre disse funksjonene."

Det slås også fast at:

"høringsnotatets behandling av privatrettslige konsekvenser av reguleringslovgivningen holder et høyt faglig nivå.  Notatet tar opp spørsmål som er presserende, og som det er en presserende oppgave å få løst gjennom lovgivning.

Vurderingene som er foretatt i høringsnotatet gir uansett grunnlaget for domstolene til å utvikle rettsområdet i tråd med forslagene som følge av alminnelige prinsipper i norsk rett og i EØS-retten, uavhengig av den senere behandlingen av forslagene."

Med det mener Finansmarkedsprosjektet at høringsnotatet gir en autoritativ tolking av EU-retten og den privatrettslige gjennomføringen av den og av pliktene i tilsynslovgivningen i norsk rett. Før lovforslaget går videre til proposisjon eller lov eller om dette skulle blitt vesentlig endret underveis,  gir notatet et godt grunnlag for å utvikle rettsområdet.

Publisert 4. des. 2017 13:49 - Sist endret 4. des. 2017 14:44