SODI-onsdag: : Status på eID-området vedrørende fullmaktsløsninger, deriblant for personer som bistås av verge, med Tor Alvik (Digitaliseringsdirektoratet)

SODI-onsdag er en månedlig faglunsj i regi av forskningsprosjektet Societal security and digital identities (SODI). Forskningsprosjektet er tverrfaglig og skal undersøke hvordan juss og teknologi kan virke sammen for å sikre at alle har tilgang til en elektronisk identitet (for eksempel BankID) på høyt sikkerhetsnivå og at alle kan være trygge på at de ikke utsettes for digitalt identitetstyveri. På SODI-onsdag vil vi belyse ulike problemstillinger som er relevante for prosjektet. Arrangementene avholdes på zoom, og er gratis og åpne for alle interesserte. 

I arbeidet med en ny strategi for eID er det blitt avdekket at flere brukergrupper, deriblant eldre, hjelpetrengende og ikke-digitale brukere, har utfordringer med å få utstedt og/eller bruke eID på sikkerhetsnivå høyt av ulike årsaker. Denne gruppen omfatter også brukere som trenger hjelp til å benytte eID. Behovsanalysene har vist at flere får hjelp av familie og nære til bruk av eID, uten at de ser på dette som problematisk med tanke på personvern eller datasikkerhet.

Når brukerne har behov for bistand mangler det ofte god tilgangsstyring for familie, andre pårørende, og verger. Felles for de ovennevnte brukergruppene er at forskjellige fullmaktløsninger trolig vil kunne bidra til å avhjelpe noen av de problemene vi ser i dag.

Presentasjonen vil blant annet behandle arbeidet med eID-strategien, og gjengi enkelte funn i behovsanalysen og hovedelementer derfra. Videre vil presentasjonen komme inn på forskjellige konkrete tiltak, deriblant HELT og FUFINN.

Les mer om disse tiltakene her: https://altinn.github.io/docs/ny-funksjonalitet/prosjekter/helt/

FUFINN handler overordnet om behovet for sikker og effektiv digital kommunikasjon mellom forvaltningen og innbygger som samtidig ivaretar nødvendig rettsikkerhet og personvern. Aktuelt nå er en pågående høring i regi av Justis- og beredskapsdepartementet, der det fremmes forslag om endringer i reglene om taushetsplikt på vergemålsområdet for å legge til rette for bruk av digitale vergefullmakter gjennom FUFINN-løsningen:

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-endringer-i-vergemalsloven-taushetsplikt-og-digitale-vergefullmakter/id2895875/?utm_source=regjeringen.no&utm_medium=email&utm_campaign=nyhetsvarsel20220119&expand=horingsnotater

Presentasjonen vil også behandle endringsforslaget i eIDAS, der konseptet om «attesterte attributter» i det nye rammeverket for den felleseuropeiske eID-lommeboken kan være med på å endre landskapet for fullmaktsløsninger. Til sist vil presentasjonen komme innom enkelte relevante personvernrettslige forhold.

 

Publisert 24. jan. 2022 17:06 - Sist endret 17. feb. 2022 10:16