SODI-onsdag: Den svindelrammede forbrukerens prosessuelle stilling, med Vebjørn Wold

SODI-onsdag er en månedlig faglunsj i regi av forskningsprosjektet Societal security and digital identities (SODI). Forskningsprosjektet er tverrfaglig og skal undersøke hvordan juss og teknologi kan virke sammen for å sikre at alle har tilgang til en elektronisk identitet (for eksempel BankID) på høyt sikkerhetsnivå og at alle kan være trygge på at de ikke utsettes for digitalt identitetstyveri. På SODI-onsdag vil vi belyse ulike problemstillinger som er relevante for prosjektet. Arrangementene avholdes på zoom, og er gratis og åpne for alle interesserte. 

Bruk av digitale identiteter til å inngå avtaler og iverksette betalingstransaksjoner reiser som kjent vanskelige spørsmål rundt hvilken risiko forbrukere skal bære for ulike typer misbruk og svindel. Til syvende og sist er det imidlertid domstoler og namsmyndigheter som tar stilling til hvem som skal bære ulike tap, noe som gjør at prosessregler er av stor betydning for hvilke utfall saker om omstridt eID får i praksis.

Undersøkelser av data fra Jussbuss indikerer at ofre for identitetssvindel ikke alltid tar nødvendige prosessuelle skritt før en rettslig inndrivelsesprosess har kommet et stykke på vei. Dette begrenser disse forbrukernes mulighet til å gjøre gjeldende innsigelser og motkrav mot banker og betalingstjenesteytere. Det kan være mange årsaker til at prosesshandlinger ikke foretas, fra korte frister og liberale forkynnelsesregler, til sårbarhet og rettsuvitenhet hos forbrukeren. Desto viktigere er det å undersøke hvordan disse faktorene samvirker, og hvordan norsk praksis står seg mot gjeldende rett, inkludert EØS-regler om forbrukerprosess. 

Vebjørn Wold er stipendiat i rettsvitenskap ved Institutt for privatrett ved UiO, tilknyttet prosjektet Samfunnssikkerhet og digitale identiteter. Han har bakgrunn fra rettshjelpsarbeid på området i Jussbuss, og har også jobbet med spørsmål rundt digital identitet i Kommunalbanken. På denne SODI-onsdagen vil han gjennomgå flere rettslige og rettspolitiske spørsmål knyttet til hvordan prosessregler slår ut i saker om omstridt eID i forbrukertilfeller.

Presentasjon (.pdf).

Publisert 17. mars 2022 09:10 - Sist endret 28. apr. 2022 10:46