SODI-onsdag: Hva vi vet om ID-svindel i praksis, med Ellen Bennin Brataas, Mira Sofie Stokke, og Amelia Ella Svensson

SODI-onsdag er en månedlig faglunsj i regi av forskningsprosjektet Societal security and digital identities (SODI). Forskningsprosjektet er tverrfaglig og skal undersøke hvordan juss og teknologi kan virke sammen for å sikre at alle har tilgang til en elektronisk identitet (for eksempel BankID) på høyt sikkerhetsnivå og at alle kan være trygge på at de ikke utsettes for digitalt identitetstyveri. På SODI-onsdag vil vi belyse ulike problemstillinger som er relevante for prosjektet. Arrangementene avholdes på zoom, og er gratis og åpne for alle interesserte.

Ellen Bennin Brataas og Mira Sofie Stokke, vitenskapelige assistenter ved juridisk fakultet, har sammen med rettssosiolog Amelia Ella Svensson utarbeidet en omfattende rapport om identitetssvindel i Norge. Arbeidet har foregått i regi av SODI og Center for Experimental Legal Learning (CELL). Rapporten analyserer data fra rettshjelpstiltakene Jussbuss, JURK og ID-juristen, og gir dermed et unikt innblikk i hvilke praktiske juridiske problemer som oppstår i forbindelse med identitetstyveri.

Rapporten har blant annet undersøkt hvem som er særlig sårbare for identitetstyveri, hvordan identitetstyveri foregår, hvem som typisk er svindleren, hvordan økonomiske tap fordeles mellom bank og kunde, og hvordan den strafferettslige behandlingen av svindelen henger sammen med den sivilrettslige behandlingen av tapet.

Amelia, Ellen og Mira vil presentere sitt viktige arbeid og sine interessante funn i SODI-onsdag 7. September. Det blir som vanlig rom for spørsmål.

Presentasjon (pdf.)

Rapport om misbruk av eID (pdf.)

Publisert 15. aug. 2022 12:35 - Sist endret 15. sep. 2022 14:59