SODI-onsdag

En form for ID-svindel som har rammet mange nordmenn skjer ved at svindlerne ringer og utgir seg fra å være fra banken, politiet e.l. Svindleren sier f.eks. at han skal hjelpe deg med å avverge pågående svindel, og trenger BankID-informasjonen din sporenstreks – ellers vil alle pengene dine være tapt! Når svindelofferet oppgir BankID-informasjonen til det de tror er banken eller politiet, misbrukes den til å overføre penger ut av vedkommendes konto.

En som har fått føle slik telefonsvindel på kroppen, er Dag og Tid-journalist Per Anders Todal. I artikkelen «Usikkert som banken» forteller han om selvopplevd svindel, og om alle de utfordringer som møter svindelofferet på vei mot tilbakeføring av svindelbeløpet. Han vil dele sine opplevelser, og gi et verdifullt innblikk i svindel fra svindelofferets perspektiv.

Når svindler fører penger ut av kundens konto, har bankene en plikt til å tilbakeføre svindelbeløpet. Denne plikten kan de kun bli fri fra hvis de bringer saken inn for en domstol eller klagenemnd innen fire uker. ID-juristen har imidlertid sett at en rekke banker bryter sin lovpålagte tilbakeføringsplikt. Jurist Petter Omland i ID-juristen vil redegjøre for bankenes tilbakeføringsplikt, hvordan bankene opptrer i praksis og hvordan ID-juristen har fulgt opp problemstillingen.

Som vanlig blir det rom for spørsmål, kommentarer og diskusjon.

Frist for påmelding er 5. desember.

Zoom-lenke vil bli sendt alle påmeldte dagen før arrangementet.

Publisert 21. nov. 2022 12:47 - Sist endret 27. juni 2023 14:35