SODI-onsdag: Misbruk av BankID - Erfaringer og utfordringer i Sverige

Marianne M. Rödvei Aagaard ved Uppsala universitet vil innlede om "Misbruk av BankID - Erfaringer og utfordringer i Sverige".

SODI-onsdag avholdes på zoom, og er gratis og åpne for alle interesserte.

SODI-onsdag er en månedlig faglunsj i regi av forskningsprosjektet Societal security and digital identities (SODI). Forskningsprosjektet er tverrfaglig og skal undersøke hvordan juss og teknologi kan virke sammen for å sikre at alle har tilgang til en elektronisk identitet (for eksempel BankID) på høyt sikkerhetsnivå og at alle kan være trygge på at de ikke utsettes for digitalt identitetstyveri. På SODI-onsdag vil vi belyse ulike problemstillinger som er relevante for prosjektet.


Om teamet

Misbruk av digitale betalningsinstrument og e-legitimasjoner er et stort problem også i Sverige. Særlig utsatte for bedrageri med hjelp av digitale verktøy er eldre og mennesker med lav utdannelse eller dårlige språkkunnskaper. Utredninger viser at bedrageriene ofte utføres som ledd av den organiserte kriminaliteten, av samme mennesker som står bak den omfattende våpen-, volds- og narkotikakriminaliteten som preger store deler av Sverige i dag. Å komme til rette med bedrageriene som gjøres med hjelp av misbruk av e-legitimasjon er altså ikke bare noe av stor betydelse for den enkelte kunden eller bankene som sådan, men for hele samfunnet. Det rettslige fokuset har lenge vært rettet primært mot ansvarsfordelingen mellom kunde og bank når kunden har blitt lurt, men begynner nå også å rettes mot de mer systematiske og strukturelle sidene av regelverket for å se hva som kan gjøres for å begrense antallet bedragerier til å begynne med. Dette handler imidlertid om mer enn økonomiske incitamenter (”la banken ta regningen, så skaper de sikrere løsninger”). Vel så viktig er de rettslige rammene rundt bankenes mulighet for å avsløre personer som har satt utnyttelsen av forbrukervernet i system. Under lunsjen kommer det til å gis en kortfattet oversikt over status  ved uautoriserte transaksjoner i Sverige etter at Högsta domstolen gjennom en veiledende dom sommeren 2022 effektiviserte forbrukervernet betydelig, og noen av de utfordringene som har blitt tydeligere i kjølvannet av at kundene nå i større utstrekning enn får får erstatning fra bankene.

Innleder

Marianne M. Rödvei Aagaard er Docent i civilrätt ved Juridiska institutionen, Uppsala universitet.

Det vil som vanlig bli rom for spørsmål i etterkant.

Registrering

Frist for påmelding er 22. mai.

Zoom-lenke vil bli sendt alle påmeldte dagen før arrangementet.

Publisert 15. mars 2023 13:54 - Sist endret 31. okt. 2023 14:05