SODI-onsdag: Samtykkebasert lånesøknad og svindel med Thea Aarseth og Nils Inge Brurberg

SODI-onsdag er en månedlig faglunsj i regi av forskningsprosjektet Societal security and digital identities (SODI). Forskningsprosjektet er tverrfaglig og skal undersøke hvordan juss og teknologi kan virke sammen for å sikre at alle har tilgang til en elektronisk identitet (for eksempel BankID) på høyt sikkerhetsnivå og at alle kan være trygge på at de ikke utsettes for digitalt identitetstyveri. På SODI-onsdag vil vi belyse ulike problemstillinger som er relevante for prosjektet.

Digital samhandling offentlig og privat sektor (DSOP) har gitt banker og offentlige etater store besparelse i tid og kostnad, og samfunnet nyter godt av trygge og effektive digitale løsninger. En av disse tjenestene er Samtykkebasert lånesøknad (SBL), som har digitalisert hvordan banker innhenter opplysninger om formue og skatt direkte fra Skatteetaten når kunder søker om lån. Det er en økende trend å utnytte offentlige systemer til å begå svindel. Hva er konsekvensene for finansnæringen og samfunnet ellers, og hvilke tiltak kan løse utfordringene?

Thea Aarseth, leder for juridisk avdeling i Bits, og Nils Inge Brurberg , teamleder for DSOP Programkontor,  vil redegjøre for finansnæringens analyse av svindelsituasjonen og hvordan det arbeides med å løse utfordringene.

Presentasjon.

  

Publisert 18. aug. 2023 14:28 - Sist endret 18. okt. 2023 13:09