Hva er egentlig et pass?

Passet har både høy pris og verdi.  Verdien måles best i misbrukspotensiale og må sees mot eksisterende verdidempende tiltak (SIS-loven). Vil vi trenge pass når Nasjonalt ID-kort kommer? Må personnummeret stå i passet?

Passet er en herlig blanding av sedvane, internasjonale konvensjoner, individuelle rettigheter og svært moderne teknologi.  Et pass har krypteringsteknologi som jeg estimerer 50 personer i Norge kan si noe kvalifisert om, inneholder en skjult radiosender og mottaker, er bærer av biometri og er knyttet opp til verdensomspennende informasjonssystemer (av varierende kvalitet).

 

All denne moderne teknologien spiller sammen når passet brukes.  Og det etterlates tilsvarende mengder spor. 

 

Passet har både høy pris og verdi.  Verdien måles best i misbrukspotensiale og må sees mot eksisterende verdidempende tiltak (SIS-loven).

 

Passet er i bunn og grunn en returbillett, og bør av innehaveren behandles som sådan.  I tillegg fungerer passet som identifikasjonsdokument (i tråd med  hvitvaskingsforskriften).  Konkret: Må personnummeret stå i passet?

 

Vi vil kunne reise med Nasjonalt ID-kort.  Hvor vi kan reise med det avhenger av innehaverens nasjonalitet.  Vil vi trenge pass når Nasjonalt ID-kort kommer?

 

Det er, med andre ord, mye å si om pass. 

 

Foredraget vil bli holdt av Dr. Tage Stabell-Kulø. Dr. Tage Stabell-Kulø er spesialist på digitale signaturer, privathet, kryptert kommunikasjon, sikre systemer og tilsvarende essensielle byggesteiner i vårt moderne samfunn.  Derfor rådgir han for tiden Politidirektoratet i arbeidet med de nye passene og det kommende Nasjonalt ID-kort.  Han arbeider for konsulentselskapet Unibridge AS.

Publisert 23. feb. 2015 10:16 - Sist endret 13. apr. 2015 11:02