Tirsdagskaffeseminar

Cybercrime: En historisk utvikling av datakriminalitet - fra 1976 til dagens cybersamfunn

Seminaret gir en oversikt over den historiske utvikling av datakriminalitet som både nasjonalt og internasjonalt startet i 1976, frem til tilpasningen til cybersamfunnet i dag som cybercrime eller cyberkriminalitet.

Straffelovens bestemmelser om cyberkriminalitet blir omhandlet, i tillegg til en oversikt over de tiltak som politi og påtalemyndighet kan gjennomføre i medhold straffeprosessloven i etterforskingen av slik kriminalitet. De nye bestemmelser om skjulte tvangsmidler og dataavlesing vil bli behandlet.

Det er skapt et nytt nasjonalt og internasjonalt trussel- og risikobilde med cyberangrep og annen alvorlig cyberkriminalitet mot våre nasjonale kritiske infrastrukturer og samfunnsviktige funksjoner, hvor gjerningspersoner opererer helt uavhengig av nasjonale landegrenser. Vern mot cyberangrep på viktige offentlige informasjonssamlinger og samfunnsfunksjoner eller elektronisk kommunikasjon er en vital nasjonal interesse. Et større cyberangrep kan sette ut av spill viktige samfunnsfunksjoner, for eksempel innen olje- og kraftforsyning, telekommunikasjon, finans, kringkasting, transport, og helsevesen.

Cyberspace er i dag en arena der globale straffbare handlinger kan gjennomføres uten nevneverdig risiko. Straffbare handlinger som er begått i cyberspace må som andre straffbare handlinger etterforskes og pådømmes, både nasjonalt og internasjonalt. Den teknologiske utvikling har vært så hurtig og overveldende, særlig  fra 2006, at samfunnet har problemer med å tilpasse lovgivning, kontroll- og sikkerhetstiltak.

 

Seminarholder: Stein Schjølberg har vært Norges internasjonale ekspert på cyberkriminalitet. Han har ledet Datakrimutvalg i Norge og har vært ekspert og foredragsholder for mange internasjonale organisasjoner.

Seminaret er åpnet for alle og det er ingen påmelding! Velkommen!

Publisert 22. sep. 2016 13:16 - Sist endret 26. sep. 2016 09:50