Patentering av informasjonsteknologiske oppfinnelser

Tirsdagskaffeseminar.

Arrangementet er åpent for alle, og det er ingen påmelding.

Patenter meddeles etter patentloven § 1 første ledd, jf. § 2 første ledd som «oppfinnelser» innenfor ethvert teknisk område. Etter patentloven § 1 annet ledd er imidlertid en rekke frembringelser unntatt fra patenterbarhet, deriblant «noe som bare utgjør … programmer for datamaskiner». Patentloven § 1 er en implementering av Den europeiske patentkonvensjonen artikkel 52, og må tolkes i lys av konvensjonen og praksis knyttet til denne.

I internasjonal og utenlandsk praksis har bestemmelsen lenge blitt forstått slik at den ikke utelukker patentering av oppfinnelser som bare benytter seg av et datamaskinprogram. Slik benyttelse kan bestå i bruk av en datamaskin for å automatisere en industriell prosess. Det kan også bestå i styring av interne prosesser i en datamaskins operativsystem, for eksempel i form av en fremgangsmåte for bruk av en utklippstavle som gjør det mulig å dele data ved å klippe ut bilder og lime dem inn i et annet dokument. 

Nyere praksis tilsier imidlertid at adgangen til å patentere informasjonsteknologiske oppfinnelser går lenger enn dette. Dette reiser spørsmål i hvilken grad det er anledning til å patentere underliggende databehandlingsprosesser som datasimulering, bioinformatikk og datamaskinimplementerte forretningsmetoder. Det reiser videre spørsmål om måten en datamaskin håndterer data på, for eksempel i form av utforming av datastrukturer og algoritmer, i seg selv kan begrunne patenterbarhet.  

Torger Kielland er førsteamanuensis ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, hvor han arbeider med immaterialrett og kontraktsrett. Foredraget er basert på hans doktoravhandling som nylig ble utgitt på Universitetsforlaget.

Publisert 24. okt. 2017 11:16 - Sist endret 24. okt. 2017 11:57