TKS: Dokumentasjon og arkivering i en digitalisert offentlig forvaltning

Velkommen til Tirsdagskaffeseminar med Herbjørn Andresen fra OsloMet!

Påmelding til digitalt og fysisk seminar finner du nederst.

Om presentasjonen:

Arkivfaget handler om å organisere dokumentariske spor etter menneskelig aktivitet. Det som bevares i arkivinstitusjoner er avsluttede samlinger av dokumentasjon, men faget handler i høy grad også om den fasen der dokumentasjonen blir til. Pliktene til å dokumentere saksbehandling, og en del andre former for aktiviteter og hendelsesforløp i samfunnet, er en forutsetning for forsvarlighet og etterprøvbarhet. Deler av arkivretten er sånn sett en integrert del av forvaltningsretten.
 
I digitaliseringens første 40-50 år har det skjedd svært mye i forholdet mellom digital saksbehandling og dokumentasjonen den skaper. Formater, organisering, gjenfinning og gjenbruk har gjennomgått stadige endringer, og vil sannsynligvis fortsette med det. Likevel har disse omfattende endringene for det aller meste holdt seg innenfor et paradigme der det er et skarpt skille mellom dokumentasjonsformalia og dokumentenes innhold. Arkiv- og dokumentasjonspraksisenes domene har vært hvor og hva dokumentene "er", mens den materielle saksbehandlingen (alene) bidrar til hva dokumentene "sier".
 
Et stort og sammensatt (forsknings-)spørsmål er om det er mulig, og i så fall om det er hensiktsmessig, å fastholde det tradisjonelle skillet mellom dokumentasjonspraksiser og innhold. Automatisering av saksbehandlingen er i ferd med å endre karakter, fra å være forutdefinerte slutninger anvendt på kjente og avgrensede kategorier av dataelementer, til å bygge på sannsynlighetsberegning og mer aggregerte og omskiftelige datagrunnlag. Det kan innebære at de forklaringene man vil trenge, som en forutsetning for forsvarlighet og etterprøvbarhet, ikke i samme grad som tidligere bare blir et spørsmål om hva dokumentene "sier". Vi er langt unna de helt ferdige og overbevisende svarene på dette, men det er plausibelt at deler av svaret på hvordan man skal forklare slutninger i saksbehandlingen vil ligge i hvordan sporene organiseres, og ikke bare i hva dokumentene sier.
 
Herbjørn Andresen er professor i arkivvitenskap ved OsloMet. Han har PhD i forvaltningsinformatikk fra UiO (2010). Arkivvitenskap er både et profesjonsstudium og et forskningsfelt. Profesjonsstudiet er et selvstendig bachelorprogram, som hører til i samme institutt som utdanningene i bibliotek- og informasjonsfag.
 
 
Kontaktperson: Øystein Flø Baste

Arrangør

Senter for rettsinformatikk
Publisert 22. mars 2022 19:48 - Sist endret 22. mars 2022 19:49