"Forklarbarhet og dokumentasjon av forvaltningens datasystemer" - halvdagsseminar i regi av AFIN

Både hensynet til demokrati og rettssikkerhet tilsier at folk skal ha mulighet til å forstå og kontrollere offentlig myndigheter. Dette gjelder ikke minst når myndighetsutøvelsen er automatisert.

Viktige deler av offentlig forvaltning gjør bruk av rettslige beslutningssystemer, dvs. fagsystemer der rettsregler er uttrykt som programkode slik at maskiner kan anvende rettsreglene automatisk. Hvilke fortolkninger ligger i programkoden? Hvordan kan vi finne ut hvordan slike systemer behandler enkeltsakene frem til vedtak?

På seminaret spør vi blant annet om hvilke rettslige krav som gjelder og bør gjelde for dokumentasjon og forklarbarhet. Vi ser også på erfaringer, praksis og muligheter for å skape åpenhet om hvordan datasystemer i forvaltningen anvender lovgivning.

Seminaret er del av en utvidet forelesning for masteremnet i forvaltningsinformatikk, FINF4021 - Automatisert rettsanvendelse og rettsteknologi. I tillegg til innleggene har vi som vanlig satt av god tid til spørsmål og diskusjon.

Seminaret er gratis og åpent for alle påmeldte, men vi har begrenset antall plasser, så først i tid, best i rett!

Praktikere fra offentlig forvaltning er spesielt velkomne!

Fullt program.

Påmeldingsfrist er tirsdag 7.mars kl 12:00 og påmelding skjer via nettskjema.

 

Publisert 16. feb. 2023 14:47 - Sist endret 16. feb. 2023 14:47