TKS: Automatisert rettsanvendelse og systemrettssikkerhet

Mange lover og forskrifter lar seg uttrykke som programkode slik at maskiner kan overta hele eller deler av rettsanvendelsen. Siden 2012 har det  vært en uttalt politikk fra skiftende regjeringer at lovgivning oftere bør utformes slik at det blir lettere å gjøre loven til kjørbar kode. Hvilke forutsetninger gjelder for automatisert rettsanvendelse? Gir automatisert rettsanvendelse i noen henseender bedre rettssikkerhet, i andre henseender store rettssikkerhetsutfordringer? Hva slags nye rettsikkerhetstiltak kan det være behov for når rettsreglene er transformert til datamaskinprogrammer? Hvordan bør rettssikkerhetsidealet og rettssikkerhetsløsningene fornyes i et digitalisert samfunn? Dette er noen av problemstillingene Boe og  Schartum vil diskutere på seminaret den 10. oktober.

Dag Wiese Schartum er professor i forvaltningsinformatikk. Han har i mange år blant annet arbeidet med spørsmål om automatisering av rettslige beslutninger og automatiseringsvennlig lovgivning

Erik Magnus Boe, professor emeritus har hovedområde alminnelig forvaltningsrett. Han har engasjert seg i møteplassen mellom forvaltningsrett og IKT, og har skrevet om forholdet mellom automatisering av lov- og rettsanvendelse i kapittel 21 i boken Boe: Rettskildelære under debatt, 2. utgave 2021. Han hatt flere undervisningsoppdrag for blant annet NAV og Mattilsynet om dette emnet.

Publisert 15. sep. 2023 10:29 - Sist endret 18. sep. 2023 10:01