Fra sprit til narkotika: Hundre år med illegale markeder i Norge

Illegale markeder har lenge vært et tema for forskere ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi. I dette panelet presenteres ulike empiriske prosjekter om illegale rusmiddelmarkeder i Norge.

Bildet viser en gammel port inn til Universitetshagen. Porten er lukket med skilt om at hagen er midlertidig stengt.

Porten til universitetshagen. Hagen ble stengt for gjennomgang etter klager fra ansatte om at hagen ble brukt som tilholdssted for narkomane og narkotikaomsetning. Foto: Ukjent fotograf/Museum for universitets- og vitenskapshistorie.

Panelet består av fire forskere fra institittet:

  • Per Ole Johansen vil snakke om det illegale spritmarkedet i Norge fra 1914 til 2000-tallet.
  • Sveinung Sandberg om cannabismarkeder i Norge fra tidlig 2000-tall til i dag, både åpne gatemarkeder i Oslo og mer lukkede sosiale nettverk.
  • Silje Anderdal Bakken om hva digitalisering har gjort med illegale markeder, deriblant salg av illegale rusmidler på sosiale medier og det mørke nettet.
  • Eva Stambøl presenterer hvordan den internasjonale kampen mot narkotika påvirker konflikter tilknyttet illegale markeder.

Felles for alle fire er interessen for selve markedet, deriblant markedsstruktur, salgsmetoder/markedsføring og organiseringen av sosiale nettverk.

Panelet vil belyse ulike sider av de ulovlige markedene, blant annet hvordan store samfunnsendringen som globalisering og digitalisering påvirker markedene.

Arrangementet er åpent for alle med interesse for illegale markeder.

Hjertelig velkommen!


Arrangementet inngår i markeringen av 70-årsjubileet til Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Instituttets forskere har i flere tiår deltatt i offentlig debatt om samfunnets utstøtingsmekanismer, kriminalitet, politi og straff, og mange har bidratt med kunnskap som har gjort en forskjell for utviklingen av det norske samfunnet. Vi bruker jubileet til å se bakover, gjøre opp status og se framover, og inviterer til ulike typer arrangementer som vi håper vil nå mange.

Jubileumsprogram


Publisert 3. apr. 2024 11:31 - Sist endret 24. mai 2024 14:27