«Hva er en dirk mot en aksje?» Skråblikk på instituttets historie

I 1971 ble IKRS-rapporten «Hva er en dirk mot en aksje?» publisert. Tittelen peker mot at den økonomiske eliten stod for den mest alvorlige kriminaliteten. Oslo børs var deres viktigste verktøy. Den primitive dirken (kniven/dolken) ble derimot brukt av samfunnets evige stebarn, som endte i fengsel. Hvordan ser instituttet ut i dag, 50 år senere, og hva har skjedd på veien?

Portrett av Willy Pedersen og Liv Finstand.

Foto: UiO

Willy Pedersen er professor emeritus i sosiologi og har fulgt Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) gjennom mange tiår. Han gir et dypdykk inn i arbeidet med å etablere en norsk sosiologisk kanon. Samtalene som la grunnlaget var interne, likevel vil han røpe litt om overveielsene om grensene mellom sosiologien, kriminologien og rettssosiologien. Og hvorfor valgte komiteen akkurat de to tekstene som ble kanonisert?

Liv Finstad er professor emeritus i kriminologi og vil gi sin uformelle og personlige versjon av 70 år med IKRS. Hvordan har disse politiske og faglige endringene sett ut innenfra?

Ordstyrer er Sveinung Sandberg


Arrangementet inngår i markeringen av 70-årsjubileet til Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Instituttets forskere har i flere tiår deltatt i offentlig debatt om samfunnets utstøtingsmekanismer, kriminalitet, politi og straff, og mange har bidratt med kunnskap som har gjort en forskjell for utviklingen av det norske samfunnet. Vi bruker jubileet til å se bakover, gjøre opp status quo og se framover, og inviterer til ulike typer arrangementer som vi håper vil nå mange.

Jubileumsprogram


Publisert 4. apr. 2024 20:24 - Sist endret 24. mai 2024 14:27