Fra voldsbilder til voldsbehandling

I 1988 viste NRK dokumentaren «Kor mange menn» om menn som var voldelige mot partnerne sine og filmskaperen hadde samarbeidet tett med kriminolog Kristin Skjørten i arbeidet med filmen. Skjørten brukte kunnskapen til å starte opp Alternativ til vold, Europas første tiltak for menn som utøver vold.

Utsnitt av kolnålsradering. Flere nakne mennesker hvor en kvinne sitter med en mann liggende i fanget og noen menn står bak.

Grafikeren Arne Bendik Sjur var i samme periode opptatt av tema om vold mot kvinner, og samarbeidet med Skjørten. Illustrasjon: Arne Bendik Sjur

Skjørten var på det tidspunktet midt i arbeidet med det som skulle bli hennes doktorgrads-avhandling, Voldsbilder i hverdagen: om menns forståelse av kvinnemishandling. I tillegg til dokumentaren, har hennes kriminologiske forskning blitt formidlet bredt, og ofte på uvanlige måter, og har resultert i konkrete tiltak på områdene hun har forsket i.

Vi vil vise utdrag av «Kor mange menn?» og får høre om Skjørtens erfaring med å bruke kriminologi til å skape endring.

Postdoktor Anja Kruse deltar i en samtale med Skjørten om forholdet mellom forskning, formidling og praksis, etterfulgt av Maren Gunnarsdatter Reese, masterstudent i kriminologi, som vil reflektere rundt hvordan framtidens kriminologer kan være med på å skape endring i samfunnet.

Ordstyrer er professor i kriminologi, May-Len Skilbrei.

Arrangementet er åpent for alle!


Arrangementet inngår i markeringen av 70-årsjubileet til Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Instituttets forskere har i flere tiår deltatt i offentlig debatt om samfunnets utstøtingsmekanismer, kriminalitet, politi og straff, og mange har bidratt med kunnskap som har gjort en forskjell for utviklingen av det norske samfunnet. Vi bruker jubileet til å se bakover, gjøre opp status quo og se framover, og inviterer til ulike typer arrangementer som vi håper vil nå mange.

Jubileumsprogram


Publisert 8. apr. 2024 12:19 - Sist endret 18. juni 2024 18:15