Hvor er samfunnets reaksjon på voldtekt på vei?

Samfunnets måte å møte fornærmede og tiltalte i voldtektssaker er under diskusjon. Hva er egentlig straffenivået, hvilken straff mener befolkningen er rimelig, hva annet enn å straffe gjør samfunnet for å håndtere voldtekt? Dette er noen av de spørsmålene vi vil diskutere på seminaret.

Samfunnets respons på voldtekt

De siste årene har voldtekt vært kontinuerlig høyt på agendaen. Regjeringen har varslet endringer i straffelovens definisjon av voldtekt og Straffelovrådet har foreslått at normalstraff og minstestraff fjernes for å sikre bedre samsvar mellom handlingenes innhold og alvor og straffenivå. Samtidig kritiseres politiets og domstolenes evne til å håndtere voldtekt fra flere hold.

Det foregår diskusjoner om både rettslige definisjoner og straffenivå, samt om politiet og påtalemyndighetene tar riktige beslutninger. Flere saker som har gått for retten har fått mye oppmerksomhet, og Høyesterett har gjort flere prinsipielle avklaringer av hvordan innholdet i gjerningsbeskrivelsen i voldtektsstraffebudet skal forstås. Nylig ga Voldtektsutvalget ut en rapport hvor de gjør opp status for arbeidet med å forebygge og følge opp utsatte for voldtekt. I rapporten advarer de mot at innsatsen svikter.

Det at flere sider ved samfunnets respons på voldtekt diskuteres samtidig skaper behov for kunnskapsutveksling og klargjøring av premissene. På dette seminaret kartlegger og diskuterer vi samfunnets evne til å møte behovene til fornærmede og dømte og rimeligheten i og konsekvensene av straffenivået.

Innledere:

  • Rune Bård Hansen, lagdommer i Agder lagmannsrett
  • Ragnhild Hennum, dekan og professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo
  • May-Len Skilbrei, professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo og leder av Evidently Rape
  • Solveig Laugerud, universitetslektor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo

Ordstyrer er Anette B. Houge, postdoktor Evidently Rape

Praktisk informasjon

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Det blir servert kaffe, kjeks og frukt.

Publisert 6. mai 2024 21:16 - Sist endret 21. mai 2024 15:10