Skandinaviske fengsler som bistand og utenrikspolitikk

Varighet:
01.04.2024–31.03.2028

Prosjektet undersøker Skandinaviske bidrag til fengselsreform gjennom bistandsprogrammer og utenrikspolitikk.

Halden fengsel. Foto: Statsbygg

Kontaktpersoner

Om prosjektet

Den skandinaviske straffemodellen har blitt grundig utforsket innenfor komparativ kriminologi og velferdsforskning. Fra et globalt perspektiv blir straff betraktet som noe som skandinaver er "gode" eller til og med "eksepsjonelle" på. Mens praksisene og verdiene som danner grunnlaget for skandinavisk strafferett har fått mye oppmerksomhet, har eksporten av disse angivelig unike straffesystemene sjelden vært gjenstand for analyse.

Dette prosjektet har som mål å utvide vår nåværende kunnskap om hvordan skandinaviske straffeideer beveger seg utenfor nasjonalstaten, ved å utforske eksporten av skandinaviske fengselspraksiser til land med helt andre kulturelle og politiske forhold.

Prosjektet vil undersøke hvordan skandinaviske bidrag til fengselsreform "reiser", fra Utenriksdepartementet til den praktiske implementeringen i mottakerland. Dette vil blant annet gjøres gjennom case-studier av enkeltprosjekter, rettet mot land som er i prosess med å implementere skandinaviske fengselspraksiser.

Metode

Studiet er kvalitativt, og baserer seg på flerlokalitetsetnografi. Dette involverer deltagende observasjon i et utvalg av donor og mottakerland, intervjuer og dokumentanalyse.

Mål

Prosjektet har som mål å bidra til økt kunnskap om hvordan implementeringen av skandinaviske fengselsprosjekter utspiller seg i praksis, samt å undersøke hvorfor og på hvilken måte dette har blitt en del av skandinavisk bistand og utenrikspolitikk.

Finansiering

Doktorgradsprosjektet er en del av forskningsprosjektet JustExports, som undersøker skandinavisk eksport av straff og rettsstatlige prinsipper.

JustExports er finansiert av forskningsrådet under programmet for Unge forskertalenter FRIPRO – Banebrytende forskning (2022–2026). Prosjektnummer: 314208.

Deltakere

Finansiering

Støttet av Forskningsrådet

Prosjektnummer: 314208

English version of this page
Publisert 19. apr. 2024 15:14 - Sist endret 19. juni 2024 10:13