English version of this page

Forebyggende polisiært arbeid i bybildet

Prosjektet undersøker politiets, vaktselskapers og natteravners bidrag til kriminalitetsforebyggende arbeid i offentlige rom.  

Bildet viser en gul bil med svarte vinduer som kjører på en øde vei i byen. Bildet er tatt om natten.

Natteravnene er en frivillig organisasjon som med sin tilstedeværelse ønsker å virke dempende på vold og kriminell adferd. Foto: Marina Hiller Foshaugen.

Om prosjektet

Kriminalitetsforebygging er et komplekst felt, og det finnes et bredt spekter av forebyggende strategier. I det offentlige rom brukes blant annet tiltak som patruljering, tilstedeværelse og overvåkning som forebyggende polisiært arbeid. Tiltakene utføres av aktører innenfor både offentlig og privat, men også frivillig virksomhet. Slike bidragsytere anses å være en del av den «utvidede politifamilien» og er eksempler på nye bidragsytere til det polisiære arbeidet.

Prosjektet utforsker de polisiære aktørenes forståelser av kriminalitetsforebygging som fenomen og deres arbeid i det offentlige rom. I tillegg undersøker prosjektet disse aktørenes begrunnelser, hensikter og motivasjon som ligger til grunn for dette arbeidet.

Metode

Studien er komparativ og tar for seg de forebyggende bidragene til tre ulike aktører, henholdsvis politi, private vaktselskaper og natteravner. Aktørenes arbeid belyses gjennom kvalitative metoder som intervju og deltakende observasjon.

Mål

Prosjektet bidrar til å belyse pågående prosesser i politiet med tanke på at forebygging er deres primærstrategi. I tillegg belyses aktører som man tidligere ikke har forsket på i sammenheng med forebygging. Ved å undersøke aktørenes hensikter og begrunnelser for sitt eget arbeid, kan man få verdifull kunnskap om deres kontrollfunksjon og forebyggende rolle i bybildet.

Prosjektperiode

Prosjektet løper i fire år med oppstart 1. september 2020. 

Finansiering

Prosjektet er finansiert av Universitetet i Oslo.

Bildet kan inneholde: stående, kolonne.
Ph.d.-stipendiat Marina Hiller Foshaugen. Foto: UiO/Ystehede.

 

Publisert 7. sep. 2020 15:43 - Sist endret 23. nov. 2023 09:46