English version of this page

Norske domstoler og digitalisering

Prosjektet undersøker digitaliseringens påvirkning på norske domstoler, og hvordan det fører til spenninger mellom etablerte og nye praksiser og kunnskaper.

Digital illustration: Concept of online legal advice, attorney service in futuristic glowing low polygonal style on dark blue background.

Thea Myrvang utforsker nye verktøy og nye perspektiver i digitale domstoler. Illustration: Shutterstock

Om prosjektet

Digitaliseringsprosesser i domstolene handler ikke bare om innføring av nye verktøy, det endrer også hvordan juridiske tjenester oppfattes og leveres. Dette doktorgradsprosjektet vil se på hvordan domstolenes rolle og funksjon blir omdefinert i møte med digitale omstruktureringsprosesser, og hvordan nye kunnskapsformer, praksiser og maktforhold blir etablert. Forskningen vil se på hvordan ulike perspektiver og erfaringer blir hensyntatt i denne prosessen, samt hvordan de alminnelige aksepterte fordelene ved digitalisering kan stå i konflikt med reelle erfaringer ved implementering i praksis. Gjennom å undersøke disse dynamikkene, håper prosjektet å avdekke hvordan digitaliseringsprosesser blir mottatt og tolket av de ulike aktørene i rettssystemet, og reflektere over ulikheter i mottakelighet for ny kunnskap og praksis.

Metode

Ved å kombinere semistrukturerte dybdeintervjuer, observasjoner i retten, og dokumentanalyse, sikter studien mot å utforske digitaliseringens innvirkning på domstolene og den norske domstolsreformen.

Mål

En av hovedmålene med prosjektet er å utforske hvordan digitalisering skaper nye former for kunnskap og praksiser innenfor domstolene, og hvordan disse endringene påvirker maktforholdene i rettssystemet. Forskningen vil kritisk vurdere de ulike kunnskapsregimene som former debatter og beslutningsprosesser rundt digitalisering i domstolene.

Prosjektperiode

Prosjektet løper i fire år fra 1. september 2023 til 31. august 2027.

Finansiering

Doktorgradsprosjektet er en del av forskningsprosjektet "Digitalisering og privatiserte kunnskapsregimer i kriminalpolitikken" (CRIMKNOW), som ser på forholdet mellom offentlig og privat kunnskapsproduksjon. 

CRIMKNOW er finansiert av FRIPRO-midler fra Norges forskningsråd. Prosjektnummer 334953.

Publisert 7. nov. 2023 10:49 - Sist endret 29. nov. 2023 12:18