Politikontroll ved Europas grenser: en studie av transnasjonalt politiarbeid

Hvordan skapes systemer for overvåkning av grenser? Hva slags type data blir samlet inn, hvem har tilgang på disse og hvorfor? Og hva kan bli konsekvensene for gruppene av individer som er involvert?

Photo: Colourbox

Om prosjektet

Prosjektet skal kartlegge ulike kontrollstrategier ovenfor migrasjon i Europa innenfor det såkalte ‘Area of Freedom, Security and Justice’. Grensepolitiets oppgaver blir stadig mer transnasjonalt, først og fremst gjennom implementeringen av Schengen-avtalen. Prosjektets målsetting er blant annet å undersøke det nylig opprettede byrået for kontroll av Europas yttergrenser, Frontex. Prosjektet vil undersøke Frontex fra et politisosiologisk perspektiv og se på likheter og forskjeller sammenlignet med tradisjonelle former for nasjonalt og transnasjonalt politiarbeid med tanke på organsisasjonelle målsetninger og politikultur.

Prosjektet vil også se på eksisterende og planlangt utvidelse av EUs databaser for grensekontroll (Entry / Exit system, Eurosur, Eurodac, VIS, Schengen II). Her vil det bli sett på rettslige aspekter, samt policydokumenter og utøvernes egne synspunkter. En av prosjektets målsetningene er å kartlegge prosessene som leder frem til et overvåkningssystem, og å undersøke samspillet mellom målet om kriminalitetskontroll og målet om migrasjonskontroll, og deres betydning for gruppene involvert.

 

Prosjektet gjennomføres av Katja Franko Aas ved IKRS og Helene Gundhus ved Politihøgskolen.

Finansiering

Dette prosjektet er tilknyttet forskningsprosjektet Kriminalitetskontroll ved Europas grenser finansiert av European Research Council (ERC).                 

    

Publisert 16. juni 2016 09:38 - Sist endra 21. juni 2016 10:39