Grenser for straff og straff som fortjent?

Katja Franko Aas og Nicolay B. Johansen har publisert artikler i Samtiden nr. 2 - 2013. Begge omhandler straff og dens virke.

Nicolay B. Johansen (2013). Straff som fortjent? I: Samtiden 2 - 2013, s. 50-63

"Å straffe er i utgangspunktet en normativ aktivitet, det markerer en umoralsk grense som slår fast hva som er uakseptabelt i de forskjellige samfunn. Etter 1960 har vi imidlertid en uthuling av straffens normative kraft, både ved at den benyttes for mye og mot feil type handlinger. De, det vil si vi, som fyller strafferegistrene, er vanlige folk som begår små ulovligheter som nesten ingen betrakter som alvorlige brudd på samfunnets regler. Småsmugling, besittelse av små mengder narkotika og ikke minst fartsovertredelser er det som fyller statistikken. Resultatet er at vi alle, i hvert fall svært mange av oss, på et eller annet tidspunkt kommer til å bli straffet. ... "

 

Katja Franko Aas (2013) Grenser for straff. I: Samtiden, 2 - 2013, s. 64-75

"Straff og andre statlige tvangsmidler brukes i stadig større grad overfor utenlandske borgere. Mye tyder på at vi ser fremveksten av en 'ekstraordinær justis', et rettslig regulert, men differensiert, system: Det ordinære for borgere, og det ekstraordinære for utlendinger. Mens det første preges av sin nasjonale, inkluderende og velferdsstatlige karakter, er det siste åpenlyst ekskluderende. Sagt på en annen mate: Der norske borgere strafes med tanke på at de skal inn i samfunnet, straffes utlendingen som regel med tanke på at han skal ut av landet. ..."

Publisert 16. juni 2016 09:38 - Sist endra 21. juni 2016 10:31