Nulltoleranse på norsk

«Broken Windows» er en av de mest innflytelsesrike og omdiskuterte teorier om politiarbeid og kriminalitet.

Ideen er enkel – dersom vi ikke reagerer på små overtredelser og uorden vil samfunnet miste kontrollen, og vi vil få flere tilfeller av alvorlig kriminalitet. Teorien var med å legge grunnlaget for omfattende reformer i New Yorks politistyrke – en politistrategi vi i dag kjenner som nulltoleranse. Kriminaliteten sank og NYPD ble sagt å ha funnet løsningen på problemet.

Historien er imidlertid langt mer komplisert enn dette. Er Broken Windows en sann teori? Var det politiarbeidet som ga redusert kriminalitet i New York? Hva er konsekvensene av nulltoleransen? Er Broken Windows en legitimering av aggressivt politiarbeid som rammer de svakeste hardest? Og ikke minst: Hvordan kan en teori som er så omstridt likevel få så stort kriminalpolitisk gjennomslag?

I denne boken følger vi teorien fra dens opphav, til reformene i New York og videre til dagens norske kriminalpolitikk. Lundgaard ser på hvordan ideene fra Broken Windows gjenspeiler seg i norsk kriminalpolitikk og hva som ble det norske svaret på New Yorks nulltoleranse.

Publisert 6. sep. 2011 20:38 - Sist endret 18. apr. 2016 08:17