Fengselsisolasjon

Forskning og formidling i et minefelt.

Marte Rua har publisert kapittelet "Fengselsisolasjon. Forskning og formidling i et minefelt" i antologien I hjertet av velferdsstaten. En invitasjon til institusjonell etnografi.

Boka er dem første i Norden som gir en samlet framstilling av empiriske studier over den nordiske velferdsstatens funksjonsmåter i lys av institusjonell etnografi.

De empiriske studiene i boka viser hvordan vi navigerer innenfor velferdsstatens institusjoner. Det etnografiske blikket veileder oss og studiene illustrerer hva institusjonell etnografi betyr i forskningspraksis.

Ruas kapittel beskriver hvordan funnene i studien om fengselsleger og fengselsisolasjon ble til og deretter formidlet, og spør: Hvorfor – og hvordan – tok legeprofesjonen til seg og brukte en kritisk studie om en kontroversiell praksis de selv deltar i og dermed reproduserer?

Institusjonell etnografi er en stor del av svaret på spørsmålet. Kapitlet tegner opp hvilke kunnskapspolitiske muligheter forskningsdesignen åpner for – for dem som er i feltet som studeres, for myndigheter og den offentlige samfunnsdebatten og for forskeren selv. Ved å beskrive hva som skjedde da funnene ble brakt til offentligheten, illustreres også perspektivets kritiske potensial. Kapitlet er i så måte et innlegg i diskusjonen om den kritiske samfunnsforskningens rolle og muligheter.

Publisert 12. des. 2014 13:34 - Sist endret 4. apr. 2023 10:58