Filmvisning: Opprøret på Bjerketun

Hvorfor ble jentene på Bjerketun straffet hardere og mer ydmykende enn guttene på Bastøy? Og hvorfor ble ikke overgrepene tatt på alvor før en modig psykolog slo alarm?

Ung jente sitter på en madrass i et tomt rom av betong.

Skjermbilde fra filmen. Foto: Lillian Julsvik

Om filmen

I 1960 varslet psykolog Gori Gunvald om omsorgssvikt og langvarig isolering av unge jenter på Bjerketun offentlig skole i Bærum. Da hadde hun jobbet på institusjonen i 8 år, de seneste årene parallelt på Bjerketun og Bastøy. Psykologen var ikke i tvil: Jentene på Bjerketun ble behandlet dårligere og mer ydmykende enn guttene på Bastøy.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media, særlig Gunvalds påstander om ukelange isolasjoner og om mannlige ansatte og politi som deltok i avkledningen av jentene. En rettslig granskning ble gjennomført, der ingen av de tidligere elevene fikk vitne. De ble ikke ansett som troverdige, og saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

I denne dramatiserte dokumentaren møter vi fire tidligere Bjerketun-jenter som forteller om skolen de gikk på for over 60 år siden.

Opprøret på Bjerketun løfter frem utfordringen ved å være varsler, en problemstilling som fortsatt er like aktuell.

Filmen retter et kritisk søkelys mot myndighetenes rolle og manglende vilje til å innrømme ansvar og rydde opp i en skadelig lederkultur som fikk store konsekvenser for jentene på Bjerketun – både da og senere i livet.

Program

  • Introduksjon v/regissør Morten Conradi.
  • Filmvisning.
  • Samtale om filmen v/regissør Morten Conradi og professor emerita Kjersti Ericsson.

 

Trailer

Filmdetaljer

Spilletid - 59 min.
Originaltittel - Opprøret på Bjerketun
Språk - Norsk
Regi - Morten Conradi
Skuespillere - Madeleine F. Røseth, Ragnhild H. Myntevik
Nasjonalitet - Norge
Produksjonsår - 2022
Aldersgrense - 12 år

Publisert 9. jan. 2023 10:43 - Sist endra 10. jan. 2023 09:32