English version of this page

Disputas: Muslimske innvandrerkvinners menneskerettslige beskyttelse ved skilsmisse – i norsk rett.

Cand. jur Tone Linn Wærstad ved Institutt for offentlig rett vil forsvare sin avhandling for graden Ph.d: Protecting Muslim Minority Women’s Human Rights at Divorce: Application of the Protection against Discrimination Guarantee in Norwegian Domestic Law, Private International Law and Human Rights Law. 

Disputasen vil foregå på engelsk.

Tone Linn Wærstad

copyright: Trine Nickelsen

Tid og sted for prøveforelesning

Bedømmelseskomité

Leder av disputas

Instituttleder Ulf Stridbeck

Veileder

sammendrag

Avhandlingen undersøker kvinners menneskerettslige beskyttelse ved ekteskapsavslutning. Fokus rettes mot enkelte deler av muslimsk familierett og tradisjoner og betydningen disse normene får for kvinners skilsmisser i en norsk kontekst. Et utgangspunkt for de rettslige spørsmål som drøftes er intervjuer med 13 skilte, muslimske innvandrerkvinner i Norge. Diskrimineringsvernet slik det er regulert gjennom menneskerettsloven og dets betydning for norsk internasjonal privatrett og nasjonal rett (herunder familierett, prosessrett, forvaltningsrett og voldgiftsrett) med hensyn til disse spørsmålene er den overordnede problemstillingen for avhandlingen.

Et viktig element i avhandlingen er vurderinger av hvordan den menneskerettslige utviklingen som har vært i norsk rett får betydning for fortolkningen av norske internasjonalt privatrettslige regler med hensyn til de rettslige spørsmål som reises i prosjektet.

I prosjektet gjøres også en komparativ analyse ved at erfaringer fra alternativ tvisteløsning basert på religiøs rett i britisk (sharia-råd) og canadisk (voldgiftstribunaler) rett brukes som utgangspunkt for å utvikle en bedre rettslig regulering av slik trosbasert tvisteløsning i Norge.

Studiet indikerer at det er statsforpliktelser knyttet til kvinners rett til ikke å bli diskriminert ved skilsmisse, som ikke er tilstrekkelig oppfylt i Norge i dag.  Behovet for nye rettslige og praktiske løsninger i å oppfylle muslimske innvandrerkvinners diskrimineringsvern ved skilsmisse understrekes og en bedre tilnærming til feltet foreslås på en rekke ulike felt.

 

 

Publisert 26. okt. 2015 14:16 - Sist endret 23. feb. 2023 23:00