English version of this page

Disputas: Mot en sirkulær økonomi for produkter

Master i rettsvitenskap Eléonore Maitre-Ekern ved Institutt for offentlig rett og Nordisk institutt for sjørett vil forsvare sin avhandling for graden Ph.d. Towards a circular economy for products. An analysis of EU’s policy and regulatory framework in an ecological perspective

Disputasen vil foregå på Engelsk.

 

Bildet kan inneholde: halskjede, hår, ansikt, øyenbryn, frisyre.

Eléonore Maitre-Ekern

Foto: Nertila Kuraj

Tid og sted for prøveforelesning

Bedømmelseskomité

  • Professor Christina Voigt, Universitet i Oslo (leder)
  • Professor Rosalind Malcolm, University of Surrey (1. opponent)
  • Professor Arne Remmen, Aalborg Universitet (2. opponent)

Leder av disputas

Instituttleder Inger Johanne Sand

Veiledere

  • Professor Jukka Mähönen
  • Universitetslektor Carl Dalhammar
  • Professor Endre Stavang

Sammendrag

Konseptet ‘Sirkulær økonomi’ har fått mye oppmerksomhet de siste fem årene og har blitt det nye altomfattende begrepet om bærekraftig offentlig politikk. Det er per i dag ingen autoritativ definisjon av sirkulær økonomi. Et av målene med denne oppgaven å foreslå en slik definisjon. Et utgangspunkt for å karakterisere sirkulær økonomien kan være i opposisjon til den lineære økonomiske 'utvinne-produsere-kaste' modellen, som har dominert den økonomiske tankegangen siden den industrielle revolusjonen og behandlet miljøet som en åpen kilde der menneskeheten kan trekke ressurser uendelig og skape en ubegrenset mengde avfall. Sirkulær økonomien utviklet seg spesielt som en måte å motvirke de dramatiske miljøkonsekvensene av det påfølgende ‘kastesamfunnet’ basert på masseproduksjon av lavkvalitetsprodukter som konsumeres og kastes raskt.

Målet med denne oppgaven er å utforske grunnlaget for et juridisk rammeverk for sirkulær økonomien som kan garantere en bærekraftig fremtid for menneskeheten; et samfunn der produkter bidrar til sosial og økonomisk velstand uten å true de ni planetariske grensene som danner det trygge rommet hvor menneskeheten kan trives.

Oppgaven er artikkelbasert og følgelig sammensatt av en kappe og fem artikler:
På den ene siden er kappen ment å kontekstualisere temaet: hvordan og hvorfor utviklet den lineære modellen seg? Hva foreslår den økologiske bevegelsen og talsmennene for en sirkulær modell - og hvordan skiller deres argument seg? Hva er hovedtrekkene i et juridisk rammeverk basert på et økologisk paradigme? Hva innebærer et skifte til økologi-basert rett for EU og dets produktpolitikk?

På den annen side er formålet med artiklene å undersøke nærmere hvordan sirkulær økonomien er regulert i EU og hvordan EUs lovgivning kan og bør utvikle seg for å fremme en økologisk basert på en sirkulær økonomi.

Artiklene diskuterer:
- betydningen og forskjellig bruk av livssyklustenking i EUs produktpolitikk (artikkel 1),
- styrkene og manglene ved EUs handlingsplan for sirkulær økonomien (artikkel 2),
- de forskjellige måtene å regulere holdbarhet og reparasjonsevne på EU og nasjonalt nivå (ved bruk av eksempler fra Frankrike og Norge) (artikkel 3),
- begrensningene i EUs avfallslovgivning for å forhindre miljøskader fra produkter (artikkel 4), og
- lovens rolle i endring av forbruksmønstre (artikkel 5).
 


 

Publisert 8. okt. 2019 15:24 - Sist endret 30. jan. 2020 14:06