Instituttlunsj: Fastsettelse av pensumlitteratur

Jon Christian Nordrum innleder til diskusjon om anbefalingene fra arbeidsgruppen som har gjennomgått fakultetets retningslinjer og praksis for fastsettelse av pensumlitteratur - særlig hovedlitteratur på obligatoriske emner.

PMR vedtok 8. februar 2022 at det skulle settes i gang en prosess for gjennomgang av fakultetets retningslinjer og praksis for fastsettelse av litteratur.

Bakgrunnen var Sivilombudets uttalelse om at det forelå inhabilitet i en konkret sak og som reiste spørsmål ved saksbehandlingspraksis ved fakultetet.

Arbeidsgruppen som skulle gjennomføre oppdraget ble oppnevnt 29. juni 2022 og leverte sin endelige rapport 21. mars 2023.

Hovedspørsmålet har vist seg å være: "hvordan ønsker vi å velge ut litteraturen som skal danne grunnlag for undervisning og oppnåelse av læringsmål for vårt fakultet". 

Arbeidsgruppen kommer med en rekke forslag for å styrke saksbehandlingen i forkant av litteraturbeslutninger, disse er gjennomgått i kapittel 5 og gjengitt i oppsummeringen i kapittel 6.

I korte trekk anbefaler arbeidsgruppen følgende:

  • At det tilrettelegges for flere litteraturalternativ der dette lar seg gjøre,
  • at kriteriene for hva som utgjør innførings- hoved- og tilleggslitteratur klargjøres, og
  • at litteraturen aktivt evalueres.

Videre anbefaler arbeidsgruppen at PMRs og studieårsansvarliges rolle i beslutningsprosessen tydeliggjøres, og at forfatterne av lærebøkene ikke kan opptre i disse rollene under beslutningsfasen.

Fakultetets praksis ved at inhabilitetsreglene i utgangspunktet kun får gjennomslag i PMRs behandling av litteraturanbefalingen foreslås skjerpet. Det anbefales også at PMR gis kompetanse til å innhente forslag fra fagmiljøet om alternativ hovedlitteratur av eget tiltak.

Arbeidsgruppen understreker også viktigheten av en åpen, klar og veldokumentert prosess for fastsettelse av litteratur, særlig i tilfeller det er tale om en liten faglærergruppe og i tilfeller der det er uenighet om faglitteraturen; arbeidsgruppen presenterer en rekke konkrete anbefalinger ift. til hvordan dette skal sikres (se kap. 5.11-5.13 i rapporten).

PMR har sluttet seg til arbeidsgruppens anbefalinger. 

Forslag til konkrete endringer i instruks m.v. vil utredes ytterligere og legges frem til egen behandling i PMR, etter en bredere diskusjon på fakultetet.  

For å lese rapporten, vedleggene og mer infomasjon, se PMR-sakspapirene fra møtet 28. mars, sak 6/2/2023.

Arbeidsgruppens leder Jon Christian Nordrum vil for øvrig presentere arbeidsgruppens rapport i det digitale allmøtet for fakultetets lærere fredag 12. mai kl 9-10. 

Publisert 28. apr. 2023 17:28 - Sist endret 15. mai 2023 15:11