Boklansering: Effective Domestic Remedies and the European Court of Human Rights

Institutt for offentlig rett inviterer til boklansering for boken "Effective Domestic Remedies and the European Court of Human Rights" av Michael Reiertsen. Boken er basert på doktoravhandlingen som Reiertsen skrev ved instituttet.

Program 

Velkommen ved førsteamanuensis Jon Christian Fløysvik Nordrum, UiO

Boken kommenteres av et panel av fagpersoner fra ulike institusjoner:

  • Geir Ulfstein, Institutt for offentlig rett
  • Kine Steinsvik, Høyesterettsdommer
  • Mathilde Wilhelmsen, Norges institusjon for menneskerettigheter
  • Andreas Motzfeldt Kravik, Utenriksdepartementet
  • Marius Emberland, Justisdepartementet

Ordstyrer er professor emerita Inger Johanne Sand, UiO

Arrangementet holdes på norsk.

Det blir enkel servering ved slutten av lanseringen. 

Om boken: 

Boken er den første i sitt slag som gir en heldekkende analyse av de krav og forpliktelser som følger av bestemmelsen om effektive nasjonale rettsmidler i EMK artikkel 13. Det innebærer at boken analyser en rekke ulike krav som stilles til nasjonale rettsmiddelmyndigheter (i hovedsak domstoler) når de tar stilling til anførsler om brudd på EMK, for eksempel krav til prøving og begrunnelse av rettslige avgjørelser, effektiv etterforskning av EMK-brudd, og de kompetanser nasjonale domstoler må ha. Boken analyser også kravene til reparasjon av EMK-brudd, for eksempel suspensiv effekt, avslutte pågående krenkelser, restitusjon og erstatning.

Boken avsluttes med en normativ og kontekstuell lesning av bestemmelsen, og gir anbefalinger til EMD om hvordan bestemmelsen kan utvikles og være et virkemiddel for å regulere nasjonal og internasjonal beskyttelse av menneskerettighetene.

Les om boken hos Cambridge University Press.

Om forfatteren

Michael Reiertsen er ph.d. i rettsvitenskap (2017). Han har vært lagdommer i Borgarting lagmannsrett i fem år, og har tidligere arbeidet i lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet, samt ved Universitetet i Oslo. Han har vært dommerfullmektig og konstituert tingrettsdommer ved Hammerfest tingrett, og var i sin tid legal trainee ved EFTA-sekretariatet.

Reiertsen har mastergrad i EU-rett, WTO-rett og menneskerettigheter fra Europa-Institut i Saarbrücken, og doktorgrad fra Det juridiske fakultetet i Oslo. Reiertsen behersker engelsk, tysk, fransk og spansk.Cand.jur-graden tok han ved Universitetet i Tromsø.

Utenriksdepartementet nominerte våren 2023 Reiertsen til den ledige stillingen som dommer ved EFTA-domstolen. Det er de tre EØS-landene Island, Lichenstein og Norge som i fellesskap beslutter utnevnelser av dommere til EFTA-domstolen.

 

Meld deg på her innen 1. juni

 

Arrangør

Institutt for offentlig rett
Publisert 12. mai 2023 11:51 - Sist endret 30. mai 2023 15:19