Castbergs minneforelesning: Den danske Minkkomissionen og det konstitusjonelle og politiske ansvar for embetsverk og statsråder.

Helle Krunke, professor ved Københavns Universitet og leder av Minkkommisjonen innleder.

Vi ser ned midtgangen i en minkfarm, med et rødt og hvitt sperrebånd i front. Det er en rekke bur, men ingen synlige dyr. I enden av fjøset kan vi skimte konturene av to mennesker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

I Danmark har det nylig vært flere saker om det konstitusjonelle ansvar, og om kritikk av regjeringen og dens medlemmer. I et tilfelle ble det tatt ut tiltale om Rigsret og gjennomført rettssak mot tidligere minister Inger Støjbjerg angående hennes instruksjoner vedrørende visse spørsmål om behandling av asylsøkere, og der hun ble dømt.

I et annet tilfelle har det vært gjennomført en omfattende granskningskommission. Det gjelder regjeringens beslutning om å avlive mink  under pandemien etter avdekning av smitte.

Minkkommissionen utredet konstitusjonelt ansvar og kritikk både av ministre og embetsverk, men den konkluderte ikke med Rigsret.

Vår kollega i København, professor Helle Krunke, var medlem av kommisjonen og hun vil gi en forelesning om kommisonens drøftelse av det konstitusjonelle og politiske ansvar for vedtakene om avlivning av mink.   

Bakgrunn

Under pandemien 2020-2021 ble det i Danmark oppdaget smitte på store minkfarmer. Det førte til beslutninger om avlivning av alle mink i Danmark. Det kom deretter frem at det ikke var tilstrekkelige lovhjemler for et så inngripende tiltak. Det førte til sterk kritikk av regjeringen.

Den 23. april 2021 nedsatte Folketinget i medfør af § 1 a i lov om undersøgelseskommissioner og granskningskommissioner en granskningskommission til undersøgelse af sagen om aflivning af alle mink i Danmark i november 2020.

Granskningskommissionen fik til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb og for alle relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i beslutningen og udførelsen af beslutningen om, at alle mink i Danmark som led i indsatsen til bekæmpelse af covid-19 straks skulle aflives.
30.juni 2022 avga Minkkomissionen sin rapport til Folketinget med kritikk av regjeringen og av embetsverket. 

Rapporten finner du her.

Castbergs minneforelesning

Castbergs minneforelesning er et årlig arrangement ved Institutt for offentlig rett, til minne om professor Frede Castberg (1893-1977) - grunnlegger av Institutt for statsrett og folkerett (som i dag heter Institutt for offentlig rett).

Castberg var en sentral skikkelse i 1900-tallets norske rettsvitenskap, med et omfattende forfatterskap i statsforfatningsrett, forvaltningsrett, folkerett og rettsfilosofi. «Norges statsforfatning» i to bind (første gang utgitt i 1935) regnes som et av hans hovedverk.

Han stod blant annet bak innføringen av statsvitenskap som fag ved Universitetet i Oslo. Castberg ble dekanus ved Det juridiske fakultet, og var i to perioder universitetets rektor.

Frede Castberg var folkerettskonsulent for Utenriksdepartementet i mer enn 50 år og Norges representant i den europeiske menneskerettighetskommisjon. Hans posisjon utenfor Norges grenser trer blant annet frem ved at han var æresdoktor ved en rekke utenlandske universiteter og preses (styreformann) ved Folkerettsakademiet i Haag.

Ytterligere informasjon om Frede Castberg

Middag

For ansatte ved Institutt for offentlig rett arrangeres det en middag i etterkant av seminaret. Invitasjon og påmeldingsskjema for dette sendes ut til de det gjelder.

Publisert 23. des. 2022 15:00 - Sist endret 29. des. 2022 13:55